Fondurile de pensii Pilon II, cel mai bun randament din ultimii 9 ani

Cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au realizat în 2019 un randament mediu de 11,8%, cea mai bună performanță din ultimii 9 ani, a transmis Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) printr-un comunicat.

Potrivit organizației, performanța a venit pe fondul recuperării deprecierilor cauzate de efectele OUG 114/2018 în economie și pe piețele financiare, precum și evoluțiilor peste așteptări ale Bursei de Valori de la București.

Randamentul total realizat de toate fondurile de Pilon II de la start (20 mai 2008) și până la finele anului 2019 a fost de 154%, adică un randament mediu anualizat de 8,35% pentru toată perioada de funcționare a Pilonului II. Acest indicator este cu mult peste rata totală inflației din perioada analizată (41,8%), respectiv rata medie anualizată a inflației pentru exact aceeași perioadă (3,05%).

Din cele 13 miliarde de euro administrate de Pilonul II la finele anului 2019, peste 2,6 miliarde de euro (12,6 miliarde de lei) reprezintă câștigul net obținut din investiții, exclusiv pentru cei peste 7,4 milioane de români care contribuie la acest sistem. Această sumă este netă de toate comisioanele de administrare percepute, care în prezent sunt printre cele mai competitive la nivel european, în urma modificărilor operate în legislație în ultimul an.

APAPR a acuzat că, din cauza OUG 114, 2018 a fost singurul an în care randamentul fondurilor de pensii private din România a fost sub rata inflației. Ordonanța „lăcomiei” a produs scăderi bruște și severe ale piețelor financiare din România, inclusiv a Bursei de la București, unde fondurile de pensii au investiții semnificative, a precizat asociația.

Guvernul PNL, condus de Ludovic Orban, a anunțat încă de la început că una dintre prioritățile sale este eliminarea efectelor negative ale OUG 114.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here