Ford nu mai este recomandată pentru investiții! Firma, băgată pe lista „junk” de către Moody’s

Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a retrogradat, luni, ratingul atribuit producătorului auto american Ford Motor la nivelul „junk”, nerecomandat pentru investiţii, estimând că planul de restructurare de 11 miliarde de dolari va duce la diminuarea câştigurilor, transmit AP şi Bloomberg, citate de Agerpres.

Moody’s a revizuit în scădere ratingul Ford, de la „Baa3” (cel mai mic calificativ din categoria „investment grade” – recomandat pentru investiţii) la „Ba1” (cel mai ridicat calificativ din categoria „junk”).

Reprezentanţii Ford au reacţionat, apreciind că afacerea de bază este robustă, iar bilanţul este solid.

Perspectiva firmei americane rămâne stabilă, dar fluxul de numerar şi marja de profit sunt sub aşteptările Moody’s şi sub cele ale altor companii asemănătoare din industria auto, apreciază agenţia.

Agenţiile de evaluare financiară S&P Global Ratings şi Fitch Ratings atribuie Ford un rating „BBB” (categoria „investment grade”), cu două trepte peste nivelul „junk”. Dar perspectiva asociată este negativă, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă.

În iunie, Ford a anunţat că va concedia 12.000 de angajaţi în Europa până la finele lui 2020, aproape 20% din forţa sa de muncă la nivel regional. Nu au spus dacă vor avea loc concedieri și la uzina din Craiova.

Ford este al doilea cel mai mare producător de automobile din România, după Dacia. Pe porțile fabricii americanilor din Oltenia iese acum un singur model, SUV-ul de clasă mică EcoSport. Dar din această toamnă la începe și producția de Ford Kuga, un alt SUV de clasă mică, o categorie de vehicule foarte populară în Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here