Fost colonel de securitate condamnat, care a urmărit-o informativ pe Doina Cornea, înmormântat cu onoruri militare și salve de pușcă în prezența șefilor Jandarmeriei Cluj.

Un fost colonel de Securitate, condamnat definitiv de statul român pentru fapte care încalcă legislaţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, a fost înmormântat la Cluj cu onoruri militare. Şefii Jandarmeriei Cluj au fost prezenţi la funeralii şi au avut grijă ca decedatul să fie înhumat cu salve de arme şi cu tricolorul în vânt, întocmai ca un erou.

Mihai Demetriade, consilier superior la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii – CNSAS, spune că şefii Jandarmeriei Cluj au participat, vineri, 6 noiembrie, la înmormântarea unui fost ofiţer al Securităţii, condamnat de statul român definitiv pentru fapte care încalcă legislaţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Mai mult, la înmormântarea colonelului Ioan D. Gocan, jandarmii au pus în scenă onoruri militare, salve de puşcă, tricolorul în vânt, legitimându-se, prin asta, de la fostele lui fapte de arme.

Mihai Demetriade a postat, cu această ocazie, şi un document care atestă faptul că fostul ofiţer superior de Securitate a fost condamnat oficial de statul român. O copie a sentinţei civile, definitivă şi irevocabilă, explică motivele pentru care fostul colonel Ioan Gocan a fost condamnat.

*Postarea lui Mihai Demetriade

Jandarmeria română, una din cele mai puțin reformate instituții din România, recidivează pe câmpul, atât de prost înțeles, al memoriei și legitimității instituționale.

În Cluj, ieri, a fost înmormântat un fost ofițer de securitate, condamnat definitiv într-un proces cu CNSAS pentru încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale. Este vorba de colonelul Ioan D. Gocan (n. 25.02.1932 – sat Șardu, comuna Sînpaul, Cluj, decedat pe 3 noiembrie a.c.), numit în colectivul de conducere al Inspectoratului de securitate județean Cluj încă din 18 februarie 1968. Omul era maior atunci, fiind numit șeful Secției III (Contraspionaj) la Securitatea municipiului Cluj. Devine lt. col. în iulie 1972, ocupând funcția de adjunct șef Serviciu Contraspionaj.

A tot activat pe aceeași linie, contraspionajul, dar pentru că urmase și un curs de cercetări penale, avea atribuții și pe linia asta. Era, cu alte cuvinte, și anchetator. Ultimul grad în Securitate a fost cel de colonel, lucrând pe aceeași linie, Serviciul 3 – Contraspionaj. Implicat în multe cazuri de urmărire prin DUI a diverselor voci protestatare sau dizidente, cazul cel mai cunoscut fiind obiectivul „Diana” (Doina Cornea).

Iată ce scria despre fosta opozantă anticomunistă, în 1984, cel a cărui memorie Jandarmeria Cluj o onorează astăzi: „Având concepţii politico-filozofice străine ideologiei noastre, sub influenţa legăturilor cu cetăţenii străini menţionaţi, C.[ornea] D.[oina] a trecut şi în ultima perioadă în mod deschis la acţiuni denigratoare şi ostile regimului nostru, exercitând influenţă negativă îndeosebi asupra studenţilor şi în mediul relaţiilor sale mai apropiate. Pentru contracararea şi anihilarea activităţilor sale negative, la propunerea noastră, cu aprobarea Comitetului Judeţean P.C.R., la 03.02.1982 a fost pusă în discuţia colectivului de muncă – de către conducerea Universităţii. Cu această ocazie, a adoptat o atitudine de justificare şi minimizare a faptelor, iar ulterior nu a întreprins nimic pentru a-şi revizui activitatea, în luna august 1982, a scos din ţară prin fiica sa, care a fost ca turistă în România, un material deosebit de duşmănos şi denigrator la adresa realităţilor social-politice din ţara noastră, ce a fost difuzat de postul de radio «Europa Liberă».”

Pentru celelalte fapte de arme, nu puține, atașez Sentința civilă nr. 7238/2 noiembrie 2011 a CAB.
Conducerea Jandarmeriei Cluj a decis, nici mai mult nici mai puțin, să participe la înmormântarea unui fost ofițer al Securității, condamnat de statul român definitiv pentru fapte care încalcă legislația drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, punând în scenă onoruri militare, salve de pușcă, tricolorul în vânt, legitimându-se, prin asta, de la fostele lui fapte de arme.

Mă întreb, retoric, dacă nu suntem în fața unei mari probleme legată de simbolurile statului, puse în slujba onorării unui fost lucrător al principalului organ represiv al statului totalitar.
Momentul sublim s-a produs ieri, 6 noiembrie, la cimitirul Cordoș, unde a fost înmormântat fostul ofițer.

Poate șefii Jandarmeriei Cluj își fac timp, printre gloanțe trase, onoruri la drapel, cocarde tricolore și lacrimi, să citească. De pildă ce spun judecătorii în 2011, apropos de eternele scuze ale securiștilor: „De asemenea, nici împrejurarea că ar fi respectat reglementările specifice din epocă nu prezintă, de asemenea, nicio relevanţă, activităţile desfăşurate de reclamant fiind analizate din perspectiva respectării prevederilor constituţionale, în considerarea supremaţiei acestora, respectiv a tratatelor şi pactelor internaţionale semnate de România în epocă”.

Nu doar că fostele „Trupe de Securitate” nu se dezmint, dar avem o mare problemă cu înțelegerea trecutului propriilor instituții (e destul de grav că Jandarmeria n-a reușit să-și construiască o legitimitate simbolică din perioada post-totalitară și poartă o nedisimulată admirație Securității) și o și mai mare problemă cu raportul față de celelalte instituții ale statului democratic care l-au condamnat definitiv pe ofițer (acțiunea CNSAS – verificat în urma accesului la dosar, ca lucrător, dosarul 10239/2/2009, și stabilită calitatea de lucrător prin Sentința civilă definitivă 7238/02.11.2011 și Curtea Constituțională, în 2011, care prin Decizia nr. 760 i-a respins ofițerului o invocată excepție de neconstituționalitate pe OUG 24/2008).

Cu onoruri militare, prin ignoranță și sfidare a deciziilor unor instanțe judecătorești, conducerea Jandarmeriei Cluj are de dat, destul de repede mă gândesc, niște explicații publice. Și niște scuze.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here