Fost oficial de apărare din vremea lui Ronald Reagan: Un război Israel-Iran l-ar putea avantaja pe Netanyahu

Sursa: Facebook

Regimul de la Teheran a învinovățit Israelul pentru uciderea comandantul Forței Quds, generalul Qassem Soleimani, cu aceeași patimă și sete de răzbunare folosită la adresa Statelor Unite. Iar un război între Iran și Israel este mult mai probabil decât unul între iranieni și americani, susține Dov S. Zakheim, fost subsecretar al apărării în Administrația Ronald Reagan.

Vestea eliminării lui Qassem Soleimani a strânit un val de entuziasm pe scena politică din Israel. Autoritățile israeliene l-au considerat pe generalul iranian unul dintre cei mai periculoși dușmani ai Israelului.

De altfel, experții internaționali au atras atenția că printre scenariile de răzbunare a morții lui Soleimani, unul dintre acestea ar putea viza și o lovitură dată Israelului, partener al SUA în Orientul Mijlociu.  

„Este demn de remarcat faptul că un fost șef al Gărzilor Revoluționare islamice, Mohsen Rezaee, care a afirmat anterior că israelienii au furnizat Statelor Unite informații despre locul unde se afla Soleimani, a declarat la funeraliile generalului că Iranul îi poate răzbuna moartea prin țintirea Israelului”, scrie Zakheim într-un articol publicat în National Interest.

Un fost șef al Gărzii Revoluționare de elită a Iranului a declarat, duminică, că orașul israelian Haifa și centrele militare israeliene vor fi considerate obiective ale represaliilor Teheranului. „Răzbunarea Iranului împotriva Americii pentru asasinarea lui Soleimani va fi severă… Haifa și şi centrele militare din Israel vor fi incluse în represalii”, a spus Mohsen Rezaei într-un discurs televizat.

„Calculul lui Netanyahu (Benjamin Netanyahu – n.r.) este diferit de cel al obișnuitului său partener de suflet, președintele american. Trump are toate motivele pentru a evita un conflict, care i-ar putea pune în pericol perspectivele sale de realegere, având în vedere uzura de război a publicului american. Pe de altă parte, Netanyahu, luptând pentru viața sa politică și căutând să obțină imunitate în fața urmăririi sale penale pentru acceptarea de mită și săvârșirea altor infracțiuni, ar putea de fapt să savureze niște tensiuni prelungite cu Teheranul, chiar dacă asta va duce la o escaladare pe termen lung între cele două state. După ce și-a făcut campanii de-a lungul ultimului deceniu pe baza capacității sale de a conduce națiunea într-un conflict, Netanyahu poate spera atât să convingă Knessetul israelian (Legislativul- n.r.) să-i acorde imunitatea, cât și să convingă suficienți alegători la alegerile din martie că numai el îi poate conduce în ceea ce este în mod clar cea mai gravă criză din Orientul Mijlociu de la Războiul din Golf încoace”, crede fostul subsecretar al apărării.

Iranul a lansat miercuri rachete împotriva bazelor Ain al-Assad şi Erbil din Irak, utilizate de armata americană, ca represalii după atacul cu dronă american în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani, săptămâna trecută, la Bagdad.

Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu a ameninţat miercuri Iranul că Israelul va răspunde în mod „răsunător” în cazul unui atac vizând statul evreu, relatează AFP, potrivit News.ro.

„Oricine ne atacă va primi o ripostă răsunătoare”, a declarat Netanyahu, care se exprima în urma tirurilor nocturne de rachete iraniene contra unor baze folosite de armata americană în Irak.

Acest atac a fost prezentat de către Teheran ca o ripostă faţă de asasinarea vineri a puternicului general Qassem Soleimani într-un atac aerian american la Bagdad.

Benjamin Netanyahu l-a catalogat miercuri pe Soleimani drept un „terorist-şef” şi „arhitectul” „campaniei terorii” în Orientul Mijlociu şi s-a declarat solidar cu Statele Unite în această declaraţie, într-o conferinţă de presă la Ierusalim, în prezenţa ambasadorului american în Israel David Friedman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here