Expert: Iranienii au sporit șansele lui Trump pentru Casa Albă. Relațiile lor se pot chiar încălzi

În ciuda vertijului propagandistic, loviturile cu rachete administrate de iranieni celor două baze din Irak în care sunt trupe americane a fost de fapt un gest de bunăvoință făcut de Teheran. Nu pentru că și l-a dorit, ci pentru că nu a putut să procedeze altfel, consideră prof. Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

Într-o analiză pentru Universul.net, Dungaciu observă că iranienii au evitat să facă două lucruri care ar fi putut duce la război: să ucidă cetățeni americani și să distrugă simboluri americane puternice.

„Iranienii i-au oferit o șansă lui Donald Trump de a nu intra într-un război care i-ar fi ruinat orice șansă să câștige al doilea mandat. Au preferat să nu îi ruineze șansele, sigur, dintr-un calcul foarte clar: acela că ei înșiși ar fi ieșit prost din orice fel de confruntare cu SUA”, explică Dan Dungaciu.

„Asistăm nu la o escaladare, ci la o descaladare și ne îndreptăm spre un deznodământ”

 • Asistăm nu la o escaladare, ci la o descaladare și ne îndreptăm spre un deznodământ, mai ales după atitudinea extrem de înțeleaptă pe care iranienii au avut-o.
 • A fost normal ca Teheranul să reacționeze întrucât are un public intern căruia trebuie să îi dea socoteală. A acționat însă cu înțelepciune astfel încât niciun american să nu fie ucis, niciun simbol important al statului american să nu fie afectat.
 • Donald Trump a primit o șansă enormă pe care eu cred că o va fructifica, iar asta înseamnă să se abțină de la o retaliere.
 • Trump are șansa să iasă învingător din acest episod dacă nu va retalia. Convingerea mea este că nu o va face, chiar daca se va spune că, anterior, printr-un twitt, declarase că orice atac al iranienilor va genera o reacție. Nu va reacționa si bine va face. Pentru el, pentru lume, pentru echilibrul strategic e mai bine să nu o facă.
 • Iranienii i-au oferit o șansă lui Donald Trump de a nu intra într-un război care i-ar fi ruinat orice șansă să câștige al doilea mandat. Au preferat să nu îi ruineze șansele, sigur, dintr-un calcul foarte clar: acela că ei înșiși ar fi ieșit prost din orice fel de confruntare cu SUA.
 • Așa că iranienii nu doar că nu i-au anulat lui Trump șansele de a deveni președinte încă o dată, dar i le-au și sporit.
 • Detractorii lui Donald Trump din SUA nu prea au ce sa îi reproșeze președintelui. După ce l-a eliminat pe Soleimani, sigur, într-o manieră riscantă, de cowboy, i-au reproșat că aruncă America în război. Acum, însă, nu îi mai pot reproșa nimic dacă nu va retalia. Dacă ar face-o, ar însemna să îi reproșeze că nu aruncă țara în război. Au căzut, deci, în propria capcană.
 • Trump este în siguranță acum inclusiv in SUA. Că nu se va opri critica la adresa lui, asta e evident, dar argumentele vor fi foarte slabe.
 • Dacă iranienii vor fi suficient de abili să transforme în ceva pozitiv ceea ce acum e evident negativ, nu azi, nu mâine, nici poimâine, dar poate răspoimâine poate apărea o deschidere în relația lor Trump. Ei sunt conștienți că prin atitudinea adoptată i-au făcut un bine.
 • Iranul e în această situație: Nu poți să te lupți cu americanii că te pot face praf. Teheranul nu poate merge chiar atât de departe ca să înceapă o confruntare cu SUA doar ca să dea jos un președinte. Ar fi iresponsabil.
 • Altfel spus: Trump nu iese prost, iar Iranul, pe termen mediu si lung, ar putea să iasă mai bine.

BIO

*Dan Dungaciu este și președintele Fundației Universitare a Mării Negre și a coordonat volumul Enciclopedia de diplomație, lansat anul trecut la București, în prezența foștilor miniștri de Externe, Sergiuc Celac, Cristian Diaconescu și Lazăr Comănescu.

Enciclopedia de diplomaţie este prima de acest fel publicată în România după 1989. Nu este scrisă de diplomaţi şi nici nu este un manual de diplomaţie. Este un volum scris de cercetători specializaţi în ştiinţe politice şi relaţii internaţionale, de unde şi reţeta care a fost considerată optimă: concepte diplomatice sau cu relevanţă diplomatică, tratate relativ amplu, alături de intrări care ţin aproape strict de
jargonul sau meseria de diplomat. Volumul se adresează publicului interesat de conceptele principale ale diplomaţiei, practicile şi instituţiile acesteia, personalităţile emblematice care au ilustrat-o – inclusiv cele româneşti –, dar şi atmosferei, mediului extern în care diplomaţia se desfăşoară. Este un instrument unic în patrimoniul academic românesc”, arată autorii.

11 COMENTARII

 1. Bun articol, d-le Dungaciu, il inteleg perfect, si putin probabil ca lucrurile sa se desfasoare altfel de cum spuneti. Ramane un aspect delicat : avionul care s-a prabusit astazi, daca se dovedeste ca a fost un atac al iranienilor, vor avea zile foarte grele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here