Fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, trimis în judecată de DNA pentru o mită de 750.000 de euro

Fostul secretar de stat Valentin Răducu Preda din Ministerul Transporturilor a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, după ce i-ar fi cerut 750.000 de euro reprezentantului companiei care executa lucrările de extindere a reţelei de metrou pe tronsonul Parc Bazilescu – Străulești.

Banii ar fi fost ceruţi prin intermediul unui fost consilier al ministrului Transporturilor, care a încheiat cu procurorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

DNA a anunțat joi că i-a trimis în judecată pe Valentin Răducu Preda, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Transporturilor, pentru trafic de influență și pe reprezentantul unor societăți comerciale, pentru complicitate la săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență și pentru spălare de bani.

În 27 noiembrie procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Tudor Gabriel Bohâlțeanu, la data faptelor consilier al ministrului Transporturilor, acuzat de două infracțiuni de trafic de influență și de spălarea banilor. Acesta a acceptat 3 ani de închisoare cu executare în detenție și interzicerea exercitării unor drepturi pe perioada executării pedepsei și pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei. La stabilirea cuantumului pedepsei s-a avut în vedere faptul că inculpatul a fost condamnat definitiv la data de 8 aprilie 2019 de Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru fapte concurente, spune DNA.

Potrivit procurorilor, în 2012, în perioada imediat următoare schimbării guvernului, pe fondul unor informații privind faptul că noul guvern nu ar mai fi interesat de investiția în extinderea rețelei de metrou din București, respectiv a Racordului 2 al Magistralei 4, Răducu Valentin Preda i-ar fi cerut reprezentantului companiei care executa lucrările suma de 750.000 de euro. Banii i-au fost ceruți prin intermediul lui Bohâlțeanu, în 20 iunie 2012, iar în schimb Preda i-ar fi promis reprezentantului companiei că își va folosi influența pe care o avea asupra decidenților din Ministerul Transporturilor (influență rezultată din calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Transporturilor și calitatea de consilier al ministrului Transporturilor deținută de Bohâlțeanu Tudor Gabriel), astfel încât investiția la lucrările la Magistrala 4 de metrou să fie menținută pe lista de priorități a guvernului și să nu existe probleme cu finanțarea lucrărilor.

Ca urmare, în perioada 3 iulie – 18 septembrie 2012, Bohâlțeanu ar fi primit suma de 4.152.541 lei în contul unei societăți din domeniul construcțiilor civile ce aparține unei persoane de încredere, al doilea inculpat trimis în judecată în acest dosar. Pentru a intra în posesia sumelor de bani încasate de societatea respectivă, Bohâlțeanu și reprezentantul societății s-ar fi folosit de contracte în baza cărora s-au facturat servicii de consultanță fictive, conform DNA.

Din suma totală, 3.020.500 lei ar fost transferați pentru Bohâlțeanu, iar diferența de 1.132.041 lei a reprezentat beneficiul pentru celălalt inculpat, reprezentant al firmei în care s-ar fi plătit comisionul consolidat al statului.

Într-un context asemănător marcat de schimbarea echipei guvernamentale, inclusiv la Ministerul Transporturilor, Bohâlțeanu, în calitate de consilier al ministrului, i-ar fi pretins, în mod direct, unui om de afaceri, în perioada 7 mai – 16 mai 2012, sume de bani reprezentând 10% din valoarea contractelor pe care firmele omului de afaceri le aveau încheiate cu Compania Națională de Aeroporturi București SA. În schimb, ar fi promis că, datorită influenței pe care o are asupra decidenților din Ministerul Transporturilor și Compania Națională de Aeroporturi București SA, va determina plata la termen a facturilor emise de firmele respective și va stopa încercarea de reziliere a acestor contracte de către conducerea companiei. În perioada 26 octombrie – 9 noiembrie 2012, Bohâlțeanu i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri, prin intermediar, suplimentarea sumelor de bani, mai spun procurorii.

Potrivit DNA, în perioada 27 iunie – 13 decembrie 2012, el ar fi primit indirect, în contul a trei societăți, suma de 2.154.821 lei, primire justificată prin contracte fictive.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

În prezent, Preda se află în penitenciar, după ce în aprilie 2019 a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare într-un alt dosar de corupție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here