Fostul director Ape Prut-Bârlad, trimis în judecată pentru angajarea a două persoane

Foto: INQUAM/Liviu Florin Albei

Fostul director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Prut-Bârlad, Petru Avram, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Iaşi pentru două infracţiuni de abuz în serviciu în cazul angajării în cadrul instituţiei a două persoane, transmite News.ro.

În acelaşi dosar mai sunt judecaţi primarul, viceprimarul şi secretarul comunei sucevene Vatra Moldoviţei pentru angajara fictivă a celor două persoane, transferate apoi la ABA Prut-Bârlad.

DNA a transmis luni, printr-un comunicat de presă, că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Virgil Saghin, primar al comunei Vatra Moldoviţei, a lui Gabriel Niga, la data faptei viceprimar cu atribuţii de primar al comunei Vatra Moldoviţei, ambii pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, a Anei Boca, secretar general al comunei Vatra Moldoviţei, pentru comiterea infracţiunilor de: abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
De asemenea, în acelaşi dosar mai este judecat Petru Avram, fost director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Prut-Bârlad, pentru comiterea a două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată), Simona-Elena Burlacu (fostă Iancu) şi Stelian Meţler, la data comiterii faptelor angajaţi în cadrul ABA Prut-Bârlad, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
Procurorii au stabilit că primarul, viceprimarul şi secretarul comunei Vatra Moldoviţei i-ar fi angajat în mod nelegal, în cadrul primăriei pe care o conduceau,  pe Stelian Meţler (consilier IA la Compartimentul „Protecţia mediului” din cadrul aparatului de specialitate al primarului) şi pe Simona-Elena Burlacu (fostă Iancu) (administrator public în cadrul aparatului de specialitate al primarului).
“În rechizitoriu se arată că angajările la Primăria Vatra Moldoviţei, făcute la 22 iunie 2020 în cazul lui Meţler Stelian, respectiv 16 decembrie 2020 în cazul lui Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena, ar fi fost doar unele formale şi superficiale, lipsite de conţinut şi fără scop legal, ci doar cu scop de moment, respectiv acela de a crea celor doi inculpaţi vocaţia pentru a îndeplini condiţiile detaşării la ABA Prut-Bârlad. Pe lângă caracterul formal şi fictiv, aceste angajări s-ar fi realizat în baza unor proceduri derulate în mod abuziv şi cu încălcarea prevederilor legale în domeniu (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc)”, se arată în comunicatul DNA.
Procurorii au precizat că la câteva zile de la angajare, respectiv la 30 iunie şi 22 decembrie 2020, Virgil Saghin, Gabriel Niga şi Ana Boca ar fi aprobat detaşarea lui Stelian Meţler şi a Simonei Elena Burlacu la Administraţia Bazinală de Apă (ABA) “Prut-Bârlad”.
“Aceste detaşări s-ar fi făcut cu aprobarea directorului Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Prut-Bârlad, inculpatul Avram Petru, care i-ar fi încadrat pe cei doi inculpaţi pe posturi de ingineri, deşi aceştia nu aveau studii de specialitate în domeniul respectiv.
Prin aceste demersuri, cei doi <<ingineri>> ar fi obţinut foloase necuvenite constând în drepturile salariale de care au beneficiat în mod nelegal, în sumă totală de 53.385 lei (Meţler Stelian – 46.968 lei şi Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena – 6.417 lei)”, a menţionat sursa citată.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii faţă de cinci inculpaţi.
Până în acest moment, conducerea ABA „Prut-Bârlad” nu s-a constituit parte civilă, iar primăria comunei Vatra Moldoviţei a comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Iaşi cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here