Fostul premier francez François Fillon, condamnat la închisoare pentru că și-a angajat fictiv soția ca asistent parlamentar

Fostul premier francez François Fillon a fost condamnat, luni, la cinci ani de închisoare, din care doi cu executare, pentru deturnare de fonduri publice.

Soția fostului premier a fost și ea condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare.

Fillon este acuzat că și-a angajat fictiv soția ca asistent parlamentar, prejudiciind bugetul cu sute de mii de euro.

Sentința nu este definitivă.

Candidatura lui François Fillon la preşedinţia Franţei, în urmă cu trei ani, a fost blocată în urma izbucnirii scandalului în era acuzat că că a plătit soţiei sale de origine britanică, Penelope, sute de mii de euro după ce aceasta fusese încadrată fictiv ca asistent parlamentar.

François Fillon a fost condamnat la cinci ani de închisoare, din care doi cu executare pentru deturnare de fonduri. Tribunalul corecţional din Paris a decis, de asemenea, că Fillon va trebui să achite o amendă de 375.000 de euro şi că acesta nu va avea voie să ocupe funcţii publice timp de zece ani, relatează AFP, citată de Agerpres.

Soţia sa, Penelope Fillon, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare şi o amendă de 375.000 de euro. În plus, ea nu va putea ocupa o funcţie publică timp de doi ani.

Soţii Fillon şi complicele lor Marc Joulaud, fost supleant al lui François Fillon în departamentul Sarthe (vestul Franţei), au fost condamnaţi la rambursarea sumei de 1 milion de euro către Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului francez).

Inculpaţii au anunţat că vor ataca sentința cu apel.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here