FOTO-AUDIO-VIDEO | Războiul lui Putin, tot mai prezent în casele rușilor. Lovituri de drone, posturi piratate, avioane întoarse, un mare aeroport închis

Sursa: TASS

Sfârșitul zilei de luni, intervalul nopții și începutul zilei de marți au stat sub semnul neliniștii pentru rușii din mai multe regiuni ale țării. Câteva localități au fost lovite de drone, posturi de radio și televiziune au fost întrerupte de anunțuri privind iminente atacuri cu rachete, mai multe zboruri interne, cu destinația Sankt Petersburg, au fost întoarse din drum. La începutul lunii ianurie, la postul ABC News, șeful serviciului militar de informații al Ucrainei, Kirilo Budanov, declara că armata țării sale pregătește o contraofensivă „mult mai intensă” începând din luna martie, dar și că „atacurile vor merge din ce în ce mai adânc” în interiorul Rusiei. La acea vreme, oficialul de la Kiev a ţinut să precizeze că, în orice caz, nu va putea vorbi despre responsabilitatea ţării sale pentru asemenea incidente decât după încheierea războiului.

Alerta

Astfel, în dimineața zilei de 28 februarie, difuzarea posturilor de televiziune și posturilor de radio a fost întreruptă în mai multe regiuni ale Rusiei de un mesaj despre amenințarea unei lovituri cu rachete, transmite Meduza: „Atenție, atenție, alertă raid aerian! Toată lumea la adăpost. Atenție, atenție, amenințare de lovitură cu rachete!”

Acest mesaj a apărut în special pe canalele „Subbota”, „2×2” și „TNT4”, precum și în timpul emisiei posturilor de radio din Moscova, regiunea Moscova, Voronej, Belgorod și, de asemenea, regiunea Leningrad.

Ministerul pentru Situații de Urgență al Federației Ruse a declarat că fuseseră pirtatate serverele posturilor de radio și canalelor TV.

Dronele

Moscova

Marți, a căzut o dronă în satul Gabastovo, raionul Kolomna, regiunea Moscova, la 100 de metri de o stație de comprimare a gazului, deținută de Gazprom, informează Kommersant. De unde a venit și cui i-a aparținut UAV-ul nu se știe, scrie ziarul economic rusesc, care mai precizează că explozia care a urmat nu a făcut victime la sol.

„Ținta, probabil, a fost un obiect de infrastructură civilă, nu a fost avariat. Nu există victime sau distrugeri la sol. FSB și alte autorități competente se ocupă de situație, nimic nu amenință siguranța rezidenților”, a declarat Andrei Vorobiov, guvernatorul Regiunii Moscova.

Gazprom a confirmat, pentru Ura.ru, că drona a căzut în apropierea stației de comprimare a gazelor Voskresensk, deținută de companie. „Activitatea nu a fost afectată în niciun fel. În prezent, problema se află sub jurisdicția FSB… Lucrăm ca de obicei”, a transmis conducerea unității.

Stația de comprimare „Voskresensk” a fost pusă în funcțiune în 1968 și este un nod important de transport gaze, în sistemul de alimentare al regiunii Moscova, punctează Kommersant.

Ziarul citează și canalul de Telegram, Shot, potrivit căruia drona căzută e un model UJ-22 Airborne, fabricat de compania ucraineană Ukrjet. Raza de acțiune este de 800 km, viteza de 130–140 km/h. Capacitate de încărcare – până la 20 kg.

Belgorod

Epavele a trei vehicule aeriene fără pilot (UAV) au fost găsite, luni seara, la Belgorod, a declarat guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov, citat de Meduza. Potrivit oficialului, „nu există victime, dar sunt distrugeri: geamuri sparte, mașini ușor avariate”..

Primarul orașului Belgorod, Valentin Demidov, a afirmat că unul dintre cele trei UAV-uri a zburat prin fereastra unui apartament. „Oamenii au fost mutați într-un loc sigur. Tuturor li s-a oferit posibilitatea de a se caza într-un hotel în timp ce serviciile speciale își fac treaba”, a adăugat el.

Potrivit lui Demidov, restul dronelor au căzut pe străzi. Drept urmare, trei mașini au fost ușor avariate.

Potrivit Mash, dronele se îndreptau către o substație electrică. Mai jos, imagini difuzate de Mash.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, localitățile de graniță din regiunea Belgorod au fost atacate aproape zilnic, notează Meduza, în context.

La sfârșitul lunii ianuarie 2023, guvernatorul Viaceslav Gladkov a declarat că, în urma bombardării regiunii Belgorod, au murit în total 25 de civili, iar alți 96 au fost răniți.

Tuapse

Un incendiu a izbucnit la un depozit de petrol din localitatea rusă Tuapse, teritoriul Krasnodar, a confirmat, marți, administrația orașului. Incendiul a izbucnit în cursul nopții de luni spre marți, în jurul orei 2.00, pe strada Industrialnaia. Potrivit datelor deschise, citate de Meduza, pe această stradă se află o rafinărie de petrol a companiei Rosneft.

Publicația 93.ru scrie că localnicii au auzit două explozii în zona depozitului de petrol, la câteva secundă distanță una de alta, Publicația Astra susține că ar fi fost vorba de un atac cu ajutorul a „două aparate de zbor neidentificate”. Camera cazanelor a fost avariată, iar lângă clădire au fost găsite două cratere adânci de un metru și jumătate.

Canalele Telegram Baza și Shot susțin și că depozitul de petrol a fost atacat de drone pline cu explozibili, care au căzut la 100 de metri de rezervoarele de petrol. O sursă RIA Novosti din serviciile de urgență a declarat că o dronă a fost „reparată” în zona depozitului de petrol. Autoritățile nu au comentat această informație.

Administrația din Tuapse și Ministerul pentru Situații de Urgență susțin că nu s-au înregistrat scurgeri de petrol și nu au fost victime, iar localnicii au fost avertizați să aibă grijă ce spun presei, întrucât distribuirea „de informații false” e pedepsită

Publicația Astra susține că la 30 de metri de locul exploziilor se află o cazarmă cu militari ai Ministerului rus al Apărării. Alte surse nu au confirmat încă această informație.

  • Mai jos, câteva imagini. Iar AICI, un video.
Adîgheia

În noaptea de luni spre marți, „o aeronavă neidentificată” s-a prăbușit și în republica Adîgheia, potrivit liderului acesteia, Murat Kumpilov, citat de mai multe mass-media ruse, inclusiv Meduza și News.ru. Potrivit acestuia, dispozitivul a căzut în satul Novîi din districtul Ghiaghinski (situat la aproximativ 90 de kilometri de Krasnodar și la 160 de kilometri de Tuapse). Potrivit lui Kumpilov, nimeni nu a fost rănit.

Aeroportul

Marți, temporar, aeroportul Pulkovo, din Sankt-Petersburg, a interzis aterizarea și decolarea avioanelor, fapt confirmat de administraţia oraşului, citată de agenţia TASS.

„Vă informăm că a fost impusă o restricţie temporară a spaţiului aerian până la ora 10:20 UTC (+3 ore, ora Moscovei) în zona delimitată de un cerc pe o rază de 200 km la toate altitudinile. Vă rugăm să folosiţi rute de zbor alternative şi să vă asiguraţi rezerve de combustibil. Informaţiile privind anularea vor fi comunicate suplimentar”, ar fi sunat mesajul autorităţilor de profil.

Potrivit publicației Baza, citată și de Meduza, au fost ridicate în aer avioane de luptă, iar potrivit Regnum e vorba de Su-35 și MiG-31.
Conform publicației Fontanka, Ministerul Apărării al Federației Ruse informase Aeroportul Pulkovo că un obiect neidentificat fusese depistat la 160-200 de kilometri de Sankt Petersburg. Canalul Telegram, 112, a scris că „obiectul arată ca o dronă mare”.

Context

La începutul lunii ianuarie, șeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Kirilo Budanov, nu a exclus posibilitatea ca şi alte atacuri să aibă loc pe teritoriul rus pe lângă cele care au avut loc deja, fără să precizeze dacă în spatele lor se vor afla forţele ucrainene, anunţând totodată că Ucraina pregăteşte o contraofensivă „mult mai intensă” începând din luna martie, relatează joi EFE, preluată de Agerpres.

Budanov a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat canalului de televiziune american ABC News în care a evocat unele atacuri survenite pe teritoriul Rusiei, atribuite de Moscova Ucrainei, însă pe care Kievul nu şi le-a asumat oficial.

Şeful GUR a anunţat la acel moment că „atacurile vor merge din ce în ce mai adânc” în interiorul Rusiei, deşi a ţinut să precizeze că, în orice caz, nu va putea vorbi despre responsabilitatea ţării sale pentru aceste incidente decât după ce războiul se va fi încheiat.

„Obiectivul nostru – şi noi asta vom reuşi – este de a reveni la graniţele din 1991, în care Ucraina a fost recunoscută de toţi subiecţii dreptului internaţional”, spunea la acea vreme Budanov. Detalii – AICI

Cât, cum și până unde a lovit Ucraina teritoriul Rusiei. Cum trăiesc rușii pe care Putin nu-i poate proteja și cărora le-a făcut viața un calvar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here