FOTO. Sute de creştini la slujba de Crăciun de la Betleem

slujba de la betleem
Foto: Twitter

Slujba de Crăciun a fost urmărită de sute de creştini, lângă Bazilica Naşterii, la Betleem, locul naşterii lui Isus, potrivt tradiţiei creştine, şi a dat startul sărbătorilor de Crăciun, relatează AFP.

”De Crăciun lumea întreagă ne priveşte, priveşte Betleemul”, a declarat Pierbattista Pizzaballa, administratorul apostolic al Patriarhiei Latine de la Ierusalim, oficiind slujba de la miezul nopţii în faţa a câteva sute de credincioşi, în Biserica Sfânta Caterina, lângă bazilică. Alte sute de creştini au urmat slijba din exterior, pe ecrane, în noaptea friguroasă.

De la Vatican, Papa Francisc s-a adresat marţi seara celor aproximativ 1,3 milioane de catolici din lume, pentru a sărbători iubirea ”necondiţionată” şi ”gratuită” în faţa logicii comerciale.

La Betleem, un oraş în Cisiordania ocupată, palestinieni şi străini au asistat mai întâi, într-o atmosferă festivă, la defilarea cercetaşilor îmbrăcaţi în albsatru, galben şi bej, care aufăcut paradă în sunet de cimpoi şi tobă în Piaţa ieslei, în faţa bazilicii.

În bazilică, credincioşi care au venit în Cisiordania ocupată din Italia, Statele Unite sau Tanzania au aşteptat să viziteze locul exact unde s-ar fi născut Isus. Mii de creştini s-au adunat astfel, marţi, la Betleem.

La ora 17.00, când s-au închis porţile bazilicii, sute de persoane încă mai aşteptau să viziteze peştera îngustă a Naşterii, plină de vizitatori. ”Bazilica este superbă şi face real ceea ce învăţăm în Biblie”, şi-a exprimat entuziasmul Laneda, o americancă venită cu familia. ”Totul este atât de plin de semnificaţie aici”.

În timp ce noaptea se lăsa peste Betleem, împrejurimile bazilicii s-au golit, însă numeroşi palestinieni, creştini şi musulmani şi câţiva turişti continuau să facă selfie în faţa bradului de 15 metri înălţime care tronează în Piaţa Ieslei, iluminată puternic.

Speranță

Anul acesta, festivităţile sunt marcate de întoarcerea în Ţara Sfântă a unei bucăţi de lemn pe care Biserica o prezintă ca fiind o parte a leagănului original al lui Isus, un dar al Papei Francisc care a fost primit la Ierusalim, iar apoi transferat la sfârşitul lui noiembrie, cu mare pompă, la Betleem, după ce s-a aflat 1.300 de ani în Europa.

”Este important pentru că este vorba despre o parte a structurii de lemn a ieslei originale de la Betleem (…) care a părăsit Ţara Sfântă către anul 640”, a declarat custodele Ţării Sfinte Francesco Patton.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a sosit la Biserica Sfânta Caterina cu puţin înainte de miezul nopţii de marţi spre miercuri şi a asistat la slujbă. Numeroşi diplomaţi au fost, de asemenea, prezenţi.

Câţiva creştini din Fâşia Gaza au putut de asemenea să participe, însă în număr mult mia mic faţă de anii precedenţi, în contextul în care Israelul a acordat mai puţine permise de ieşire din enclava palestiniană supusă blocadei israeliene.

”Salutări speciale fraţilor noştri şi surorilor noastre din Fâşia Gaza, cu care am sărbătorit Crăciunul acum două zile”, a strecurat Pierbattista Pizzaballa în discursul său, fără să spună mai multe despre procedura cu privire la permise.

Orice palestinian care doreşte să se ducă din Fâşia Gaza în Cisiordania ocupată de israel din 1967 trebuie să traverseze teritoriul israelian şi să obţină în acest sens un permis de la autorităţile israeliene.

Peste 300 de persoane au fost autorizate să iasă din Fâşia Gaza cu această ocazie dintre cele 950 care au cerut o autorizaţie, potrivit unui purtător de cuvânt al Bisericilor din Ţara Sfântă, Wadie Abou Nassar.

Turism în creștere

În ultimii ani, sărbătorile de Crăciun au fost pătate uneori de tensiuni.

În 2017, decizia unilaterală luată de către preşedintele american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului a provocat manifestaţii aproape zilnice în teritoriile palestiniene, inclusiv la Betleem, un oraş despărţit de Ierusalim de un zid ridicat de către autorităţile israeliene.

Sărbătorile din 2015 s-au desfăşurat pe fondul unor violenţe antiisraeliene care au zguduit Israelul şi teritoriile palestiniene şi care s-au soldat cu aproape 150 de morţi în decurs de trei luni.

După mai mulţi ani de scădere a nivelul frecventării, din cauza conflictului israeliano-palstinian, Betleemul a cunoscut în 2019 o creştere importantă a numărului de vizitatori, potrivit unor oficiali palestinieni însărcinaţi cu turismul.

În Piaţa Ieslei, ministrul palestinian al Turismului Rula Maayah şi-a exprimat bucuria faţă de faptul că 3,5 milioane de persoane au vizitat Betleemul anul acesta.

În alte părţi, în lume, regina Elizabeth a II-a a recunoscut, în tradiţionala sa alocuţiune de Crăciun că anul 2019 a fost ”plin de capcane”, între scandaluri care au afectat familia regală şi Brexit.

În Franţa, o grevă a lucrătorilor feroviari a complicat deplasările multor călători, dintre care unii nu au putut să se ducă la familiile lor la timp în Ajunul Crăciunului.

La Hong Kong, ciocniri au izbucnit într-un centru comercial între manifestanţi în favoarea democraţiei şi poliţia antirevoltă, după ce contestatarii au îndemnat la adunări-fulger în perioada sărbătorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here