Franţa numără în prezent trei focare importante de propagare a noului coronavirus şi se pregăteşte de intensificarea unei epidemii care a provocat deja trei decese pe teritoriul ţării, notează AFP, citată de Agerpres.

Nu suntem în epidemie, ne confruntăm cu o ameninţare epidemică ce se apropie şi anticipăm situaţia’, a declarat marţi ministrul sănătăţii, Olivier Véran.

Cu 191 cazuri de contaminare de la sfârşitul lui ianuarie, Franţa a devenit unul din principalele focare ale virusului în Europa, împreună cu Italia şi Germania.

Situaţia a cunoscut o accelerare bruscă în interval de o săptămână, de la 12 cazuri recenzate între sfârşitul lunii ianuarie şi marţea trecută, la 100 sâmbătă seara.

Deocamdată, din cele trei persoane testate pozitiv, trei au decedat şi 12 s-au însănătoşit.

În afară de departamentul Oise (nord), principalul focare de contaminare, alte clustere geografice de cazuri au fost recenzate în Haute-Savoie (est) şi în Morbihan (vest).

Începând din weekend au fost luate măsuri mai severe pentru a fi împiedicată răspândirea în continuare a virusului, ce corespund trecerii la faza 2 (din 3) în lupta împotriva epidemiei.


Astfel, în jur de 100 de şcoli, colegii şi licee au fost închise, mai ales în Oise şi Morbihan, o decizie care afectează aproape 45.000 de elevi.

De asemenea, adunările de peste 5.000 de persoane în ‘spaţiu închis’ şi, în consecinţă, numeroase concerte sau manifestări precum Salonul de Carte sau Salonul mondial al Turismului de la Paris au fost anulate sau amânate.

La Luvru, vizitat anul trecut de 9,6 milioane de persoane, angajaţii au invocat dreptul de retragere duminică şi luni, zile când muzeul a rămas închis. Marţea este ziua în care Luvrul este închis în fiecare săptămână şi nu se ştie deocamdată dacă va fi redeschis miercuri.

Din punct de vedere sanitar, ministrul Olivier Véran a anunţat că 10 milioane de măşti au fost scoase din depozite şi repartizate în toate farmaciile din Franţa.

În ce priveşte economia, anumite sectoare suferă deja consecinţe, de la turism la industriile manufacturiere. Ministrul economiei, Bruno Le Maire, a estimat că impactul asupra creşterii economice va fi ‘mult mai semnificativ’ decât se prevedea până în prezent, şi anume 0,1 puncte procentuale.

Preşedintele francez Emmanuel Macron va merge marţi după-amiază la centrul operaţional de la Ministerul Sănătăţii, care coordonează gestionarea crizei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here