”Furnica electrică”, o specie invazivă periculoasă, amenință Europa

O specie invazivă, care măsoară doar 1,5 milimetri însă reprezintă o ameninţare la adresa biodiversităţii, supranumită „furnica electrică” din cauza muşcăturii sale dureroase, a fost detectată pentru prima dată pe un teritoriu metropolitan francez, informează marţi AFP, citată de Agerpres.

Wasmannia auropunctata, „furnica electrică” sau „furnicuţa de foc”, originară din America de Sud, a fost observată de un pasionat de furnici în sudul Franţei, la Toulon, pe o proprietate împrejmuită de pe malul mării.

Până în prezent, această specie originară din America de Sud fusese observată o singură dată în Europa, în regiunea Malaga din Spania.

Când Olivier Blight, cercetător la Institutul mediteranean pentru biodiversitate şi ecologie de la Universitatea din Avignon a identificat-o oficial la Toulon, „aveam deja de-a face cu o super-colonie, aşa că estimăm că există de mai bine de un an”.

Introdusă probabil „în timpul unui transport de plante”, furnica a fost deja observată la o distanţă de până la 100 de metri de reşedinţă.

Wasmannia auropunctata este extrem de invazivă, chiar dacă se mişcă lent, deoarece combină „un sistem clasic de reproducere sexuală şi o producţie de mătci şi masculi prin clonare”, a explicat Olivier Blight.

„Forţa sa stă în numărul” de exemplare, a precizat cercetătorul, care a plasat insecta pe lista speciilor preocupante pentru Uniunea Europeană.

Înţepătura sa provoacă „o senzaţie de urzicătură, doar că mai intensă şi mai prelungă deoarece durează 2-3 ore”, iar cu această armă formidabilă furnica electrică poate anihila insecte şi poate provoca orbire la alte animale. În Noua Caledonie, „în pădurile pe care le-a invadat nu se mai aude nici un sunet de insectă”, a spus specialistul.

La om, pe lângă muşcăturile dureroase, furnica electrică poate provoca şocuri anafilactice în rândul persoanelor alergice.

În regiunile pe care le-a invadat, a remarcat Olivier Blight, „eradicarea sa are costuri enorme”. Astfel, în Queensland, Australia, pe care a colonizat-o din 2006, 30 de milioane de dolari au fost deja dedicate luptei împotriva Wasmannia auropunctata.

După ce a semnalat autorităţilor prezenţa acesteia, la începutul lunii septembrie, cercetătorul intenţionează „să comunice cât mai mult posibil pentru a sensibiliza publicul larg”, în special pentru a putea fi accesate locuinţele învecinate la primul focar depistat.

„Trebuie să facem foarte rapid o delimitare precisă a zonei de invazie pentru a elabora un plan de eradicare”, a declarat Blight, comparând strategia cu cea pusă în aplicare de autorităţi în cazul ţânţarilor tigru.

Statele membre ale Uniunii Europene au la dispoziţie trei luni de la depistarea unei specii invazive pentru a stabili un plan de eradicare, a amintit Blight.

Cercetătorul va efectua o analiză moleculară a probelor prelevate la Toulon pentru a încerca să determine originea speciei depistate în Franţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here