GALERIE VIDEO-FOTO | Proteste anti-Putin și anti-război la Paris – Corespondență Universul.net

Foto: Octavian Sorescu

Valul anti-război începe să crească în statele europene, după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat invadarea Ucrainei. Primele zile ale agresiunii ruse în țara vecină s-au soldat cu mii de morți și răniți în rândurile ambelor tabere, cel puțin potrivit primelor bilanțuri oficiale publicate de Kiev.

Sâmbătă, la Paris, oamenii s-au strâns inclusiv în Place de la Republique. Potrivit imaginilor transmise de Octavian Sorescu, un român care trăiește la Paris, evenimentul a fost animat de steaguri, pancarte cu Putin prezentat drept Hitler și de prezența ambasadorului Ucrainei. Diplomatul s-a referit la ultimul bilanț al victimelor făcute printre militarii ruși, în doar trei zile de conflict, și l-a pus în balanță cu cei 10 ani de război în Afganistan, în care trupele sovietice înregistraseră 15000 de morți.

Câteva sute de manifestanți au protestat sâmbătă după-amiază și în portul vechi din Marsilia sau în Montpellier, Saint-Etienne, Clermont-Ferrand și Laval împotriva invadării Ucrainei de către Rusia.

În Rusia, cetățenii care au ieșit la manifestații cerând Kremlinului oprirea ostilităților au suferit, la rândul lor, agresiunea statului rus. Aproape 2.000 de participanți ruși la protestele din Moscova, Sankt Petersburg și alte orașe au fost încarcerați până acum, unii dintre ei fiind și bătuți.

Manifestații împotriva războiului lui Putin au loc și în România, de la Arad până la București.

Totuși, pe măsură ce valul de resentiment la adresa Moscovei crește, Ministerul rus al Apărîării a ordonat, sâmbătă, întețirea ofensivei: ”Astăzi, toate unităţile au primit ordinul să lărgească ofensiva în toate direcţiile, conform planului ofensivei”. Un semn, printre altele, și al faptului că invazia nu a reușit să mențină ritmul dorit de Kremlin, lucru reliefat, sâmbătă, și de o analiză The Economist.

Cu „buzunarele” pline de ruble. „Militarizarea” soluției la problema AUR și problema Teodosie

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here