Gen. Sîrski: Bătălia pentru Bahmut intră în cea mai intensă fază

Forţele ruse şi ucrainene sunt prinse în „cea mai intensă fază” a bătăliei pentru controlul Bahmut, în care ambele părţi sunt prinse într-un blocaj istovitor, în condiţiile în care Moscova se străduieşte de luni de zile să captureze oraşul, după ce nu a reuşit să obţină câştiguri majore în alte părţi, relatează CNN, potrivit News.ro.

Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, a declarat că a luat decizii „menite să consolideze” forţele Kievului pe teren pentru „a descuraja şi pentru a învinge inamicul”, potrivit Ministerului Apărării de la Kiev.

Armata ucraineană a declarat că generalul-colonel Oleksandr Sîrski a fost în vizită pe linia frontului din est pentru a rezolva „aspectele problematice care împiedică executarea eficientă a sarcinilor de luptă” şi a luat „decizii operaţionale menite să consolideze capacităţile de a descuraja şi de a provoca daune inamicului”, dar nu a oferit detalii.

„Cea mai intensă fază a bătăliei pentru Bahmut este în curs de desfăşurare. Situaţia este în mod constant dificilă. Inamicul suferă pierderi semnificative în resurse umane, arme şi echipamente militare, dar continuă să desfăşoare acţiuni ofensive”, a declarat generalul Sîrski.

Comandantul forţelor terestre ucrainene spune că trupele sale continuă să respingă atacurile intense ale Rusiei asupra oraşului Bahmut din estul ţării şi că apărarea acestuia este o „necesitate militară”.

Lăudând rezistenţa forţelor ucrainene în „condiţii extrem de dificile”, Sîrski a explicat din nou că apărarea Bahmutului este o necesitate militară. „Noi calculăm toate opţiunile posibile pentru evoluţia evenimentelor şi vom reacţiona în mod adecvat la situaţia actuală”, afirmă comandantul.

Situaţia exactă a bătăliei pentru oraş este neclară după ce au apărut informaţii – neverificate – potrivit cărora grupul militar privat rus Wagner a obţinut câştiguri teritoriale în Bahmut, în ciuda faptuluyi că oficialii ucraineni susţin că Moscova se confruntă cu o criză de personal în teren.

Duminică, Serhii Cerevati, purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a Forţelor Armate Ucrainene, a declarat că Ucraina are „suficiente forţe pentru a menţine linia frontului”. Cerevati a mai spus că intensitatea atacurilor ruseşti a scăzut. Sâmbătă, a spus el, au avut loc 18 atacuri separate în zona Bahmut, comparativ cu până la 50 până de curând.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat în ultima sa evaluare a situaţiei de front că încercările Wagner de a străpunge apărarea ucraineană în oraşele estice Bahmut şi Avdiivka „au eşuat până acum”.

Preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat, de asemenea, zona Bahmut săptămâna trecută şi a înmânat medalii soldaţilor, o vizită făcută pentru ridicarea moralului trupelor, în contextul în care Ucraina se pregăteşte pentru o posibilă contraofensivă după 13 luni de război.

La rândul său, şeful Statului Major General, generalul Valeri Zalujni, a declarat sâmbătă că situaţia este „stabilizată” în jurul Bahmutului.

Moscova consideră că preluarea controlului asupra întregului oraş este vitală pentru finalizarea cuceririi înregii regiuni industriale Donbas din estul Ucrainei, unul dintre principalele sale obiective de război. Amintind de Primul Război Mondial, bătălile din Bahmut au fost purtate din tranşee, cu lovituri necruţătoare de artilerie şi rachete pe un câmp de luptă puternic minat, descris de comandanţii din ambele tabere drept o „maşină de tocat carne”.

VIDEO | Ucraina: Cel puţin doi morţi şi 29 de răniţi în urma unui atac cu rachete asupra oraşului Sloviansk

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here