George Simion, pomenit, printre rugăciuni, de mai multe grupuri ortodoxe, cu zeci de mii de membri

Campania AUR pe rețelele de socializare a fost bine țintită, promovată pe grupuri ortodoxe unde, de obicei, sunt prezentate rugăciuni sau sunt reflectate evenimente religioase.

Newsweek România a scris că mai multe grupuri de Facebook, cu zeci de mii de urmăritori și care scriu, de obicei, despre întrajutorarea dintre frații și surorile de aceeași credință a promovat, intens, AUR și pe liderii acestui partid.

Pagina de Facebook „Fratia Ortodoxa Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtatorul de Biruinta” a prezentat și promovat pe larg activitate AUR. Și a salutat reușita partidului în alegeri, prin numeroase postări.

Un alt grup de Facebook, care numără peste 15.000 de membri, este ORTODOXIA. Și aici au fost difuzate o serie de mesaje live ale șefului AUR George Simion, singurul lider politic preluat de acest site dedicat, exclusiv, valorilor creștine.

Pe grupul „ORTODOXIA” sunt rugăciuni către Icoana maicii Domnului, o „rugăciune începătoare”, cântarea „Răsună cerul”, informații despre „postul nașterii Domnului”.

Pe 7 noiembrie, George Simion intră în direct și anunță că: „Deranjăm sistemul mafiot român!”

 
Pe 6 noiembrie, George Simion a fost, din nou, în direct și a anunțat că „Noi restricții. Nu vom tolera pierderea libertății! Votați AUR pe 6 Decembrie ca să oprim această Nebunie!”

”AUR beneficiază, de asemenea, în mod masiv de rețele ortodoxe puternice, care sunt abia percepute de mass-media urbană, un fel de contracultură ortodoxă. Aceasta se caracterizează, prin altele, prin impactul  unor duhovnici cu un trecut legionar sau simpatii legionare. În special în mănăstirile din Moldova, au apărut în mod repetat de-a lungul anilor cazuri de exprimări de simpatii legionare, de pildǎ în jurul lui Iustin Pârvu.

În ultimii ani, Frǎția ortodoxă s-a dezvoltat puternic; liderii ei poartă uneori cămașa verde legionară, iar culoarea legionară verde apare în simbolica lor. Aceste grupuri, aparent în cooperare cu părți ale forțelor de securitate, au provocat conflicte interetnice în 2019 (Valea Uzului). Limbajul folosit și punerea lor în scenă în costume naționale, dar și termenul Frǎția ortodoxă, amintește de Frǎțiile de cruce din perioada interbelicǎ.

Organizarea taberelor de vară amintește și ea de taberele de muncă legionare. Neolegionarii apropiați de AUR preiau astfel practicile și ideile Legiunii.

BOR a tolerat aceste activitǎți, cum a facut și pe vremea lui Codreanu, prin faptul că nu se pronunță deschis împotriva lor.

Unii ierarhi ai BOR folosesc chiar criza Covid pentru a face campanie împotriva autorităților, în special în legătură cu pelerinajele. În acest sens s-a remarcat controversatul Mitropolit al Constanței.

În special în provinciile de est ale României, influența rusă în cercurile bisericești a crescut semnificativ în ultimii ani: Putna a primit clopote de la Moscova, tot mai multă literatură teologică rusă și hagiografii sunt disponibile în traducere română în mănăstiri; Ucraina este descrisă ca un adversar al României, în timp ce situația Transnistriei nu este abordată în mod deliberat. Gradul în care conducerea BOR este sub presiune a fost demonstrat de problema recunoașterii autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Pentru a răspunde la întrebarea dumneavoastră, da, există curente ortodoxiste care preiau idei din perioada interbelică: antiberalism, anti-occidentalism, anti-individualism, propagandă împotriva minorităților, ideea unei Românii a românilor creștini, legătura strânsă dintre națiune și Biserică într-un proiect de stat autoritar. Aceste grupuri s-au putut dezvolta, la fel ca în perioada interbelică, deoarece unele idei cheie ale lor despre stat-biserică-familie sunt propagate și de instituții recunoscute, precum Academia Română,” a declarat istoricul Oliver Jens Schmitt, într-un interviu acordat Spotmedia.ro

1 COMENTARIU

  1. Da este absurd sa promovezi pe cineva cu mesaje de tip ortodox respectiv rugaciuni pentru acesta .Lipsite de ratioanament aceste acctiuni , si fara anvergura, dar se pot promova in schimb organizatii si mesaje de tip LGBD+(-log 2/x) .
    Poate vreti sa ne mai ierti cu actele prosodomice si propaganda acestora , romanii sunt satui de erezrile voastre , care smintesc si asigura un viitor incert si fara har Dumnezeesc .
    Nu va agreseaza nimeni nici macar verbal , asa ca stati in adaposturile voastre , bine situate si frumos ornate , consumativa in tihna acctele si nu mai incercati sa fiti exemple tinerilor , ca nu e nici frumos si nici firesc .
    Intelegem mandria voastra si tocmai de accea trebuie sa va tratam cu intelegere si demnitate , dar fara prea multa publicitate ca deranjaza .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here