Germania pregătește evacuarea personalului ambasadei sale din Afganistan

Ministrul de externe german, Heiko Maas, a declarat că Berlinul este pregătit pentru toate scenariile în contextul în care se pregăteşte să-şi evacueze personalul diplomatic şi pe ceilalţi angajaţi ai amabasadei germane din Afganistan, ţară unde talibanii au preluat controlul asupra majorităţii capitalelor de provincii, transmite duminică DPA, preluată de Agerpres.

”Prioritatea este acum siguranţa personalului ambasadei noastre. Nu vom risca ajungerea oamenilor noştri în mâinile talibanilor. Suntem pregătiţi pentru toate scenariile”, a declarat şeful diplomaţiei germane pentru ediţia duminicală a publicaţiei Bild.

Forţele aeriene germane vor face luni transporturi militare la Kabul.

Heiko Maas a adăugat că pentru misiunea de evacuare de la Kabul guvernul german trebuie să obţină un mandat din partea Bundestagului (camera inferioară a parlamentului german).

Cancelarul Angela Merkel şi mai mulţi miniştrii avut sâmbătă o reuniune de criză pentru a analiza modalităţile de repatriere a cetăţenilor germani aflaţi în prezent în Afganistan.

Sâmbătă seară talibanii au capturat şi oraşul strategic Mazar-i-Sharif (nordul Afganistanului), unde până în urmă cu câteva săptămâni s-a aflat o unitate a armatei germane. Militarii germani au început să se retragă din Afganistan la finalul lunii iunie.

În prezent singurul mare oraş afgan controlat de guvern este capitala Kabul.

Armata afgană a fost construită în 20 de ani. De ce clachează atât de rapid?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here