Germania şi SUA îşi întăresc parteneriatul în domeniul climei şi energiei

Sursa: Pixabay

Reprezentanţi ai Germaniei şi Statelor Unite ale Americii au semnat vineri la Berlin o declaraţie privind un nou parteneriat în domeniile climei şi energiei, informează dpa, citată de Agerpres.ro.

Aceste parteneriate, încheiate deja de Germania cu numeroase alte ţări, sunt un instrument important pentru a putea avansa concret în ce priveşte protejarea mediului, a declarat ministrul german pentru economie şi protecţia climei, Robert Habeck.

Conform noului acord, grupuri de lucru la nivel de experţi din SUA şi Germania urmează să coopereze permanent în patru domenii: dezvoltarea sectorului energiei eoliene offshore, utilizarea hidrogenului, transporturi fără emisii de gaz cu efect de seră şi cooperarea cu ţări în curs de dezvoltare şi emergente.

Emisarul american pentru climă, John Kerry, a salutat rolul Germaniei de pionier al tranziţiei energetice, notând că aceasta „a riscat să înceapă investiţii importante în energii regenerabile cu mult înainte ca acestea să fie la modă sau chiar economice”.

SUA şi Germania vor ca prin această cooperare să încurajeze şi alte ţări să profite de oportunităţile tranziţiei energetice, potrivit acordului.

Acesta are la bază parteneriatul în domeniul energiei şi climei lansat vara trecută la Washington de fostul cancelar german Angela Merkel şi de preşedintele american Joe Biden.

Declaraţia de vineri a fost semnată în marja reuniunii miniştrilor mediului, climei şi energiei din G7 de la Berlin. Germania deţine preşedinţia prin rotaţie a Grupului celor mai industrializate state, din care mai fac parte Franţa, Italia, Japonia, Canada, SUA şi Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here