Ministerul Turismului din Grecia a anunțat că se vor închide 5 dintre cele 6 puncte de trecere a frontierei dinspre Bulgaria, începând din 1 iulie.

Punctul de trecere a frontierei Маkаzа-Nimfea, care asigură accesul spre insula Thassos, una dintre zonele preferate de romani pentru vacanță, a fost închis miercuri, 1 iulie, în jurul orei 20.00. Potrivit Ambasadei României la Atena, românii sunt rugați să nu se mai îndrepte spre acest punct de trecere a frontierei, în caz contrar fiind nevoiți să parcurgă în plus circa 500 de kilometri până la singurul punct de trecere rămas deschis, Kulata – Promahonas.

Măsura a fost dispusă în vederea dotării celor cinci puncte vamale cu cititoare de coduri QR.

Potrivit măsurilor anunțate deja în urmă cu câte zile de oficialii greci, fiecare turist care intenționează să călătorească spre Republica Elenă trebuie să completeze un formular electronic cu 48 de ore înainte de a intra în tară.

Respectivul document conține informații detaliate despre turiști. După completarea formularului, călătorii primesc un cod QR care le va fi scanat la graniță. Începând de miercuri, 1 iulie, în documentul electronic nu mai există decât opțiunea de a intra în Grecia prin Kulata – Promahonas, singurul punct vamal dotat în acest moment cu cititoare de coduri.

Pe de altă parte, mai mulți romani care au călătorit spre Grecia miercuri, 1 iulie, spun că au putut intra în tară prin oricare punct vamal, doar prezentând formularul completat online, fără să li se solicite respectivul cod QR.

Restricția dispusă miercuri, 1 iulie, de guvernul elen își va produce în totalitate efectele (imposibilitatea de intra în tară prin celelalte cinci vămi) după trecerea celor 48 de ore de la modificarea formularului online (cu păstrarea posibilității de a bifa doar punctul vamal Kulata – Promahonas).

Singura vamă care va rămâne deschisă este cea de la Кulata – Promahonas. Măsura este aplicată începând de miercuri, 1 iulie, și a luat prin surprindere mulți turiști aflați deja în drum spre Grecia.

Măsura se aplică doar pentru intrarea în Grecia dinspre Bulgaria. Cei care doresc să părăsească Grecia o pot face în continuare prin toate punctele vamale disponibile:

 1. Kulata – Promahonas;
 2. Ilinden – Еxochi;
 3. Каpitan Petko Voievoda – Оrmenion;
 4. Zlatograd – Тhermes;
 5. Ivailovgrad – Ciprinos;
 6. Маkаzа-Nimfea.

Cel mai probabil, măsura dispusă de Guvernul Greciei are legătură cu capacitatea redusă de testare pentru COVID-19 a turiștilor care intră în tară. În același timp, surse din turism suspectează că oficialii eleni sunt îngrijorați de evoluția negativă a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus raportate în România și în Bulgaria. Din acest motiv, ar fi decis să reducă riscul de răspândire a bolii, prin controlarea strictă a intrărilor în tară.

Acesta este mesajul postat pe site-ul Ministerului Turismului din Grecia:

„Grecia face următorul pas în restabilirea fluxurilor de călătorie, întotdeauna cu scopul de a proteja sănătatea lucrătorilor din industria turistică, a rezidenților destinațiilor turistice și a vizitatorilor. În urma consultărilor la nivelul Uniunii Europene, de la 1 iulie 2020 se vor aplica următoarele:

 1. Vizitatori:

Posibilitatea de a intră în Grecia pentru toți rezidenții permanenți ai UE continuă normal.*

Există, de asemenea, posibilitatea de intrare pentru acei resortisanți ai țărilor terțe care au permis de ședere în Grecia, precum și alte excepții pentru resortisanții din țări terțe (membri de familie ai cetățenilor europeni, lucrători în domeniul sănătății și cercetători, îngrijitori ai vârstnicilor, angajați ai granițe, lucrători agricoli sezonieri, lucrători în transporturi – inclusiv marinari, diplomați, personal internațional, personal militar, lucrători cu ajutor umanitar la serviciu. Pasageri pasageri în tranzit, pasageri la bord motive familiale, studenți, muncitori cu înaltă calificare, dacă angajarea lor este benefică pentru economia națională și munca lor nu poate fi amânată sau desfașurată de la distanță). Este de la sine înțeles că expatriații greci care au pașaport grecesc sau carte specială de identitate greacă (EDTO) sunt întotdeauna bineveniti oriunde provin.

Grecia, în urma recomandării europene, extinde posibilitatea de intrare în tară pentru rezidenții permanenți ai următoarelor țări terțe (lista va fi actualizată la fiecare două săptămâni):

Algeria, Australia, Georgia, Japonia, Canada, Maroc, Muntenegru, Nouă Zeelanda, Coreea de Sud, Rwanda, Șerbia, Uruguay, Thailanda, Tunisia, China **.

Pentru a-și dovedi locul de reședință, resortisanții țărilor terțe își pot prezenta permisul de ședere, permisul de muncă, cartea de identitate, atât timp cat acesta precizează locul de reședință și / sau permisul de conducere sau alte documente.

 • Regiunea UE + include țările Schengen (inclusiv Bulgaria, Croatia, Cipru și România), țările Schengen (Islanda, Norvegia, Elveția, Liechtenstein), precum și Irlanda și Regatul Unit. Se va lua în considerare pe baza reciprocității.
 1. Zboruri:

De la 1 iulie, este posibil să se efectueze zboruri internaționale către toate aeroporturile din Grecia. Zborurile directe din Regatul Unit și Suedia nu sunt permise (până în 15/7). Toate celelalte zboruri directe sunt permise.

 1. Puncte de intrare pe terestru:

La granița cu Bulgaria, vizitatorilor li se permite să între doar în postul de frontieră Promachonas. Dintre celelalte puncte de intrare, sunt permise numai treceri din motive esențiale. La granițele cu Albania, Macedonia de Nord și Turcia, sunt permise numai treceri din motive esențiale (a se vedea punctul 1).

 1. Porți de intrare pe mare:

Porțile de mare spre Patras și Igoumenitsa sunt deschise.
Măsuri de prevenire – puncte de control în punctele de intrare:
Toți călătorii în Grecia sunt obligați să completeze si să trimită formularul de localizare a pasagerilor cu 48 de ore înainte de călătoria lor, care este disponibil pe aplicația Visit Grecia și pe site-ul travel.gov.gr.

Pentru a proteja sănătatea tuturor, medicii și inginerii greci au dezvoltat un program pentru analiza și evaluarea datelor epidemiologice, pe baza cărora vizitatorii vor fi supuși eșantionării (testul Covid-19) la intrare. Acești vizitatori trebuie să urmeze instrucțiunile Secretariatului General pentru Protecția Civilă.

Grecia, în cooperare cu partenerii săi din Uniunea Europeană, își rezervă dreptul de a-și revizui politica privind aceste probleme pe baza dezvoltării datelor epidemiologice.”

Turiștii romani aflați pe traseu în cursul zilei de miercuri, 1 iulie, ar putea întâmpina probleme dacă vor încerca să treacă pe la oricare alt punct vamal, în afară de Кulata – Promahonas.

Politia de frontieră din Evzoni a postat în jurul după-amizei următorul mesaj: „Astăzi am fost deschiși în intervalul 06.00 – 11.00, apoi am închis. Singurul punct de forntiera rutier pentru intrarea în Grecia este Promachonas”.

În continuare, romanii care intenționează să călătorească spre Grecia pot consulta „protocolul pentru sosiri” întocmit de autoritățile elene.

Sursa: ziare.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here