Grigorescu din colecţia Reginei Elisabeta a României, scos la licitaţie

Cea mai impresionantă capodoperă din Licitaţia de Vară, organizată pe 16 iunie, la Artmark, este „Pe Bucegi”, operă pastorală importantă, semnată de pictorul Nicolae Grigorescu. Opera are o evaluare stabilită între 140.000 şi 220.000 de euro şi provine din prestigioasa colecţie istorică a Reginei Elisabeta a României, transmite News.ro.

Lucrarea a participat, de-a lungul timpului, la importante expoziţii, fiind achiziţionată de Regina Elisabeta, probabil, din cadrul Expoziţiei Generale Române în 1906, eveniment organizat, în cât priveşte compunerea sa artistică, sub directa supraveghere a lui Nicolae Grigorescu. Monografia realizată de poetul naţional Alexandru Vlahuţă reţine momentul participării acestei capodopere, precum şi al rezervării ei de Regina Elisabeta.

Apogeul artistic al Marilor Maeştri ai Artei Româneşti, capodopere de aleasă virtuozitate ce provin din colecţii istorice se regăsesc în cel mai important eveniment estival al pieţei româneşti de artă ce reuneşte opere cu o valoare de peste 1 milion de euro.

Grigorescu, Luchian, Vermont, Tonitza, Pallady, Petraşcu sau Ţuculescu sunt doar câţiva dintre artiştii care semnează operele importante ce se scot la licitaţie.

Până atunci, expoziţia capodoperelor, care s-a deschis astăzi, 3 iunie, poate fi admirată la Palatul Cesianu-Racoviţă din Bucureşti.

Licitaţia de Vară reuneşte opere ce provin şi din alte colecţii celebre, pe lângă cea a Reginei Elisabeta. Opera „Ghiocei”, semnată de Octav Băncilă, cu preţul de pornire de 2.500 de euro, provine din colecţia Anei Pauker şi poartă dedicaţia artistului către fosta politiciană.

Din colecţia istorică Garabet şi Sabina Avachian provine „Nud cu şal alb” – o capodoperă semnată de maestrul Theodor Pallady, care are preţul de pornire de 25.000 de euro. Garabet Avachian a fost profesor de vioară la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti şi unul dintre cei mai importanţi colecţionari de artă din perioada postbelică. Cea mai mare parte a colecţiei Avachian, peste 1.000 de lucrări de artă, a fost donată statului în 1969, conform dorinţei reputatului colecţionar, de către soţia sa, Sabina Avachian.

Din colecţia pictorului Octav Angheluţă provine impresionanta operă „Uşa verde”, realizată de Ion Ţuculescu. Lucrarea are, în licitaţie, un preţ de pornire de 30.000 de euro.

O serie de opere din cadrul licitaţiei provin din colecţia fiicei scriitorului Nichifor Crainic. Între cele mai impresionante se remarcă operele semnate de maestrul Gheorghe Petraşcu – „Natură statică cu mere şi cărţi”, care are preţul de pornire de 9.000 de euro, şi „Natură statică cu cărţi şi ceramică”, care are preţul de pornire de 8.000 de euro.

Cele 188 de opere din cadrul Licitaţiei de Vară pot fi admirate în expoziţia de la Palatul Cesianu-Racoviţă, în regim gratuit, în intervalul orar 10:00-20:00, de luni până duminică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here