UPDATE: Guvernul din Hong Kong a interzis măștile la proteste

UPDATE 4 octombrie

Guvernul din Hong Kong a interzis purtarea măștilor la toate formele de proteste și adunări publice, autorizate sau neautorizate. Interdicția se referă la orice formă de acoperire a feței, inclusiv pictura facială. Măsura va intra în vigoare începând de sâmbătă.

Carrie Lam, șefa administrației regionale a Hong Kong a spus că violențele din ultimele luni distrug orașul și că autoritățile nu pot lăsa situația să devină din ce în ce mai rea. Ea s-a folosit o lege din perioada britanică, activată ultima oară acum mai bine de cinci decenii, ca să interzică măștile.

Articolul original:

Hong Kong urmează să interzică purtarea măștilor la proteste, a anunțat Hong Kong Free Press, o publicație locală independentă. Inițiativa aparține unui grup de politicieni pro-Beijing, care pun presiuni pe administrația regională să dea o asemenea lege.

Un membru al legislativului din Hong Kong (LegCo), din partea unui partid apropiat de China, a spus că asemenea norme există și în alte țări și că înterzicerea măștilor nu încalcă drepturile omului.

sursa: Hong Kong Free Press / hongkongfp.hk

Alte publicații locale au spus că executivul din Hong Kong s-ar putea reuni chiar mâine, ca activeze ERO, o lege care dă puteri discreționare șefului executivului în cazuri de urgență sau pericol public. Carrie Lam, cea care conduce administrația regională, ar urma să folosească noile puteri să interzică măștile a doua zi

ERO, sau Emergency Regulations Ordinance, este o lege care datează din 1922, de când Hong Kong era colonie. Ultima oară a fost folosită în 1967, în timpul unor revolte.

Un profesor de drept de la Universitatea din Hong Kong a spus că interzicerea măștilor ar putea un efect contrar celui dorit de autorități. În plus, prin activarea acestei legi discreționare, orașul va renunța la procedurile legislative obișnuite și își va distruge încrederea în ochii investitorilor și afaceriștilor.

sursa: Hong Kong Free Press / hongkongfp.hk

De asemenea, oamenii din metropola asiatică au început să distribuie discursul din 2016 al unui activist pro-democrație care spune că o revoluție a izbucnit în Ucraina după interzicerea măștilor și că același lucru s-ar putea întâmpla și în Hong Kong, a menționat Hong Kong Free Press.

În Hong Kong există un sistem avansat de camere de supraveghere cu software de recunoaștere facială, de aceea demonstranții folosesc măști.

Tinerii care formează grosul masei de protestatari se tem ca orașul lor să nu ajungă ca restul țării.

În restul Chinei, cetățenii pot fi urmăriți de partid în timp real prin intermediul rețelei de camere de supraveghere iar orice abatare de la lege și la normele de conduită impuse de partidul comunist sunt sancționate aproape instant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here