Guvernul rus, divizat în privinţa unei ofensive de iarnă în Ucraina, crede Washingtonul

Sursa: Kremlin.ru

Liderii ruşi sunt divizaţi în ce priveşte declanşarea unei mari ofensive de iarnă în Ucraina, a afirmat marţi un înalt responsabil american, sub acoperirea anonimatului, transmite AFP, citată de Agerpres.

‘Cred că suntem în prezenţa unor puncte de vedere divergente’, a spus responsabilul american, vorbind despre deliberările în curs în interiorul guvernului rus.

‘În mod clar, sunt unii care, cred, îndeamnă la continuarea ofensivei în Ucraina. Sunt alţii care au întrebări reale în ce priveşte capacitatea Rusiei de a o face’, a adăugat el.

Declaraţiile sale intervin în contextul în care, potrivit Kremlinului, preşedintele rus Vladimir Putin urmează să fixeze obiectivele armatei pentru 2023, într-o reuniune cu înalţi responsabili militari miercuri.

Statele Unite ‘îşi vor ajusta şi adapta rapid’ obiectivele dacă va fi decisă o astfel de ofensivă, a afirmat responsabilul american.

‘Ceea ce facem noi, ceea ce vom continua să facem este să ne asigurăm că ucrainenii au mijloacele de a se apăra eficace în faţa agresiunii ruse’, a adăugat el.

În ce-i priveşte pe ucraineni, aceştia nu arată niciun semn că vor ‘să încetinească şi cred că ruşii trebuie să ţină cont de aceasta în calculele lor’, a mai spus responsabilul citat.

Rusia a înregistrat în ultimele luni importante eşecuri militare care au obligat-o să se retragă din regiunea Harkov şi din oraşul Herson.

Vladimir Putin a admis marţi că situaţia este ‘extrem de dificilă’ în cele patru regiuni din sudul şi estul Ucrainei a căror anexare o revendică Moscova, fără însă a le fi cucerit total.

În paralel, Rusia a optat din octombrie pentru bombardamente masive contra infrastructurilor ucrainene, ce cauzează cu regularitate întreruperi în alimentarea cu energie şi apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here