Haos în Olanda după ce fermierii protestează împotriva noilor legi de mediu. Poliția a tras în manifestanți

Legile privind emisiile de azot sunt menite să reducă efectele încălzirii globale care amenință viața oamenilor pe Pământ, dar probabil vor duce la falimentarea multor fermieri, potrivit Al Jazeera, citat de stirileprotv.ro.

*Pescarii s-au alăturat fermierilor care au protestat în Țările de Jos

Pescarii au blocat, luni, porturile într-o manifestare de sprijin pentru fermieri. Blocada a împiedicat feriboturile să navigheze către aproape toate insulele Wadden de pe coasta de nord a țării și a cauzat întârzieri îndelungate, potrivit companiilor de transport maritim.

Tot luni, fermierii au folosit tractoare și baloți mari de fân pentru a bloca intrările în centrele de distribuție a supermarketurilor, așa cum a avertizat asociația comercianților de alimente cu privire la blocajele în aprovizionare.

Acțiunea a fost anunțată în avans, fermierii cerând ca „întreaga țară să fie paralizată”.

Și aeroporturile făcuseră pregătiri pentru blocaje ale căilor de acces. Traficul de-a lungul celei mai mari rețele rutiere dense a țării a fost raportat ca fiind normal.

Poliția a spus că va interveni dacă protestatarii se vor deplasa pentru a bloca accesul la aeroportul internațional Schiphol de lângă Amsterdam.

*De ce s-au implicat fermierii olandezi în proteste violente față de legile de mediu

În ultimele săptămâni, fermierii olandezi s-au implicat ocazional în proteste violente față de legile de mediu menite să reducă emisiile de azot.

În timp ce alte sectoare, inclusiv construcțiile, au fost, de asemenea, afectate, măsurile de reducere a amoniacului generat de creșterea animalelor reprezintă o parte semnificativă a planurilor guvernamentale.

Emisiile de azot vor fi reduse cu peste 70% în zonele apropiate regiunilor de conservare a naturii. Potrivit estimărilor guvernamentale, acest lucru ar putea duce la închiderea a aproximativ 30% din fermele de animale.

O hotărâre din 2019 a celei mai înalte instanțe a țării a determinat guvernul să impună măsurile.

Trei bărbați care au fost arestați marți seara la un protest al fermierilor din Heerenveen au fost eliberați miercuri. La începutul zilei, aceștia au fost suspectați de tentativă de omor din culpă, dar, potrivit justiției, acum „nu mai există niciun motiv” pentru a-i reține pe baza acelei suspiciuni. Parchetul a raportat, miercuri seară, că „rezultatele actuale” ale urmăririi penale nu oferă „nicio bază” pentru a-i ține în arest pe cei trei mai mult timp.

Bărbații de 46, 34 și 16 ani rămân totuși suspecți în dosar. Procurorul nu a luat încă o decizie cu privire la o eventuală urmărire penală. Mai multă claritate în acest sens va fi oferită după finalizarea anchetei.

Incidentul a avut loc marți seara la intrarea pe autostrada A32, lângă Heerenveen. Polițiștii de la fața locului au tras într-unul dintre bărbați. Poliția a hotărât că a apărut o situație amenințătoare, deoarece manifestanții ar fi încercat să pătrundă cu mașina în ofițeri și în mașinile oficiale. Departamentul Naţional de Investigaţii Criminale investighează folosirea armelor de foc de către poliţie scrie nrc.nl.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here