Iată de ce a eșuat macronismul

Sursa foto: rbc.ua

Președintele francez Emmanuel Macron nu și-a făcut nicio favoare cu stilul său arogant și imperios. Dar, dincolo de eșecurile personale ale unui om care se consideră un rege-filosof, un proiect centrist menit să ia ce este mai bun de la stânga și de la dreapta a fost întotdeauna de natură să îndepărteze ambele părți, scrie într-o analiză Project Syndicate Jan-Werner Mueller, profesor de politică la Universitatea Princeton.

<< În urma înfrângerii decisive a partidului său în fața formațiunii de extremă dreapta Adunarea Național (AN) în alegerile pentru Parlamentul European, președintele francez Emmanuel Macron a șocat pe toată lumea prin dizolvarea camerei inferioare a Parlamentului francez și convocarea de alegeri anticipate. El și-a justificat decizia susținând că alegerile vor „clarifica” situația politică, însă compatrioții săi nu împărtășesc acest punct de vedere.

Chiar și cei care nu se tem că pariul lui Macron va aduce extrema dreaptă la putere sunt îngrijorați de haosul care ar putea urma. După cum a spus Édouard Philippe, prim-ministrul lui Macron din 2017 până în 2020, președintele a „ucis inutil majoritatea prezidențială”. Un parlament suspendat, cu AN în poziția de cel mai mare partid, este acum considerat cel mai probabil rezultat. Totuși, decizia lui Macron a clarificat un lucru: strategia sa de a crea un centrism puternic în Franța a eșuat. Alți lideri europeni ar trebui să ia aminte.

Întrebarea lui Napoleon

Legenda spune că prima întrebare pe care Napoleon o punea despre un ofițer militar nu era dacă era talentat, ci dacă era norocos. Când Macron a triumfat în alegerile prezidențiale din 2017, a fost extraordinar de norocos. Președintele în exercițiu era atât de nepopular încât nici măcar nu s-a deranjat să candideze pentru un al doilea mandat, iar probabilul câștigător conservator a fost doborât de un scandal. Macron a profitat de moment pentru a oferi ceea ce s-ar putea numi o a doua venire a „celei de-a treia căi”. La fel ca Tony Blair, liderul Partidului Laburist britanic care a ajuns la putere în 1997, Macron a susținut că vechiul clivaj ideologic dintre stânga și dreapta a fost depășit și că centriștii ar trebui pur și simplu să aleagă politicile care „funcționează cel mai bine”.

Macron a făcut apel atât la socialiști, cât și la gaulliștii conservatori, pornind de la premisa că toți oamenii rezonabili se pot uni în mod fericit în mijlocul moderat. Oricine a respins invitația a fost, prin definiție, un extremist nerezonabil. Pentru o vreme, această abordare a avut tracțiune, deoarece centrul aparent în continuă expansiune al lui Macron era flancat de Frontul Național al lui Marine Le Pen (acum Adunarea Națională) la extrema dreaptă și de Franța Nesupusă a incendiarului Jean-Luc Mélenchon la extrema stângă. Dar abordarea tehnocratică – „dacă nu ești cu noi, ești nerezonabil” – nu a reușit în cele din urmă să transforme peisajul politic.

Extrema dreaptă, extrema stângă, centru-stânga și centru-dreapta tind încă să obțină, în medie, cel puțin o cincime din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale franceze. Dar republicanii de centru-dreapta au pierdut voturi în favoarea AN, determinându-l pe liderul partidului, Éric Ciotti, să susțină o alianță cu extrema dreaptă. Acest lucru este important, deoarece sprijinul covârșitor al lui Macron în turul al doilea al alegerilor din 2017 și 2022 – când s-a confruntat cu Le Pen – s-a datorat în mare parte ostilității alegătorilor față de extrema dreaptă, nu entuziasmului crescând pentru tehnocrația în stil Macron.

Respingerea tehnocrației

Dimpotrivă, tehnocrația tinde să provoace o reacție de respingere, deoarece creează o oportunitate pentru populiști de a argumenta – în mod rezonabil – că nu există soluții raționale unice la probleme complexe și că democrația ar trebui să fie despre alegere și participare populară, nu despre elite care decretează că nu există alternativă. Stilul arogant al lui Macron – încă din 2017, el a lăsat să se înțeleagă că dorește să conducă ca „Jupiter” – cu siguranță nu l-a ajutat. Pe drept sau pe nedrept, acesta a făcut din el o figură politică extrem de detestată. Dar, dincolo de eșecurile personale ale unui om care se crede un rege-filosof, un proiect centrist menit să ia ce este mai bun de la stânga și de la dreapta a avut întotdeauna mai multe șanse să le îndepărteze pe amândouă decât să armonizeze agendele lor contradictorii.

După ce Macron a pierdut controlul asupra camerei inferioare a Parlamentului în 2022, premierul său, Élisabeth Borne, a încercat eroic să adune majorități ad-hoc pentru a promova agenda președintelui. Dar, în mai mult de 20 de ocazii, ea a recurs la scurtături constituționale pentru a impune măsuri care, în mod clar, nu aveau sprijinul popular.

Centrismul lui Macron nu numai că părea din ce în ce mai autoritar, ci a căpătat și o înclinație spre dreapta. Astfel, durul său ministru de interne a mers atât de departe încât a acuzat-o pe Le Pen că este blândă față de islamism, iar Borne a introdus o lege a imigrației care părea să legitimeze ceea ce extrema dreaptă a spus tot timpul. Dacă vă îndreptați constant spre dreapta, veți ajunge în cele din urmă la un punct în care nu veți mai putea șantaja alegătorii cu argumentul că sunteți singurul lucru care stă în calea extremismului de dreapta și a sfârșitului Republicii.

O perspectivă greșită

Unii comentatori speculează că Macron dorește ca AN să guverneze până la alegerile prezidențiale din 2027, pe motiv că se va dovedi incompetent și va pregăti terenul pentru o întoarcere triumfătoare spre centru. Dar acest tip de proiect cvasi-pedagogic – în care directorul le arată elevilor săi că profesorul suplinitor nu știe cum să-și facă treaba – este greșit din mai multe motive.

Pentru început, nu toți populiștii de extremă dreapta au idei politice excesiv de simpliste sau sunt administratori amatori. Când cancelarul machiavelic creștin-democrat al Austriei, Wolfgang Schüssel, a adus Partidul Libertății, de extremă dreapta, al lui Jörg Haider în guvern în 2000, populiștii au intrat în lupte interne și și-au dezvăluit incompetența și corupția. Dar, după ce s-a rupt și și-a lins rănile, Partidul Libertății a câștigat alegerile europene de luna trecută.

În plus, deoarece sistemul francez permite „coabitarea” – atunci când președintele și prim-ministrul aparțin unor partide opuse – un partid aflat la guvernare care pare incompetent poate pur și simplu să dea vina pe cealaltă parte că îi pune piedici. Folosind puterile extraordinare ale președinției franceze, Macron va găsi, fără îndoială, o salvare a aparențelor pe scena internațională. Dar este dezolant să vedem că viziunea sa a fost retrogradată de la o „revoluție” în 2017 și o „renaștere” în 2022 la ceea ce este astăzi. Macron nu a reușit să transforme mișcarea pe care a inițiat-o într-un partid politic adecvat, care să nu depindă de un lider carismatic. Carisma sa a dispărut, iar perspectivele centrului pentru 2027 par într-adevăr sumbre. >>

Biden nu este de neînlocuit

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here