Idlib, o posibilă catastrofă COVID-19. Depistarea coronavirusului urmează să înceapă în câteva zile în nord-vestul Siriei

Depistarea noului coronavirus urmează să înceapă în câteva zile şi în nord-vestul Siriei, aflat încă în conflict, a anunţat luni Organizaţia mondială a sănătăţii (OMS), în contextul preocupărilor privind o posibilă catastrofă sanitară în această regiune suprapopulată, transmite Agerpres, care citează AFP.

Duminică, Damascul a comunicat primul caz oficial de contaminare din această ţară, exacerbând temerile celor circa trei milioane de oameni prinşi în capcană în bastionul jihadist şi rebel Idlib, unde deocamdată nu a fost înregistrat, oficial, niciun caz.

Aproape un milion de oameni au fost strămutaţi în această regiune din nord-vestul Siriei în perioada decembrie – martie, teatrul unei ofensive de anvergură a regimului sirian şi aliatului său rus în lupta împotriva jihadiştilor şi rebelilor, înainte de intrarea în vigoare la 6 martie a armistiţiului negociat de Moscova şi Ankara, care la rândul ei susţine unele grupări rebele, menţionează AFP.

Trei spitale cu unități de terapie intensivă

Un purtător de cuvânt al OMS, Hedinn Halldorsson, a declarat pentru France Presse că „testele vor fi disponibile la Idlib în două zile”.

Acesta a precizat că miercuri urmează să fie livrate unui laborator din oraşul Idlib circa 300 de kituri de diagnosticare a COVID-19, iar la scurt timp după aceea urmează să înceapă testele propriu-zise. OMS prevede livrarea a încă 2000 de teste.

Tehnicienii de la laboratorul din Idlib au fost formaţi pentru utilizarea kiturilor respective, dar potrivit responsabilului OMS sunt dispuse să-şi dea ajutorul şi laboratoare din Turcia.

Au fost amenajate trei spitale dotate cu unităţi de terapie intensivă în centre de izolare echipate cu aparate de ventilare mecanică, a mai spus reprezentantul OMS.

În plus, săptămâna aceasta este aşteptată venirea a până la 1000 de profesionişti din domeniul sănătăţii şi de noi echipamente de protecţie, inclusiv 10.000 de măşti chirurgicale şi 500 de măşti respiratorii.

Strămutații trăiesc în condiții care îi fac vulnerabili la infecțiile respiratorii

Până în prezent, trei cazuri suspecte din regiune au fost testate negativ la un laborator turc.

Purtătorul de cuvânt al OMS a subliniat că persoanele strămutate „trăiesc în condiţii care le fac vulnerabile la infecţiile respiratorii”.

Marea majoritate a refugiaţilor din Idlib locuiesc în condiţii deplorabile şi în multe cazuri duc lipsa hranei şi a accesului la apă potabilă. În plus, locuitorii au fost supuşi unui nivel de stres fizic şi mental extrem, pe parcursul multiplelor ofensive lansate de Damasc asupra acestei regiuni.

Războiul din Siria a ucis peste 380.000 de oameni de la declanşarea sa, în 2011, alte câteva milioane de oameni au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele şi infrastructura ţării a fost devastată.

La sfârşitul lui 2019, erau funcţionale mai puţin de două treimi din spitalele ţării, iar 70% din personalul sanitar a fugit din ţară, notează OMS. 

ONU cere încetarea focului în toate zonele de conflict

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut luni încetarea imediată a focului în toate zonele de conflict din lume pentru a proteja comunităţile respective de pandemia COVID-19.

„Furia cu care virusul se propagă arată că războiul este o nebunie”, a subliniat Guterres într-o scurtă intervenţie de la sediul ONU.

El a subliniat că este esenţială crearea unor coridoare umanitare şi deschiderea de canale diplomatice.

„Virusul nu ţine cont de naţionalitate, etnie sau credinţă. El îi atacă pe toţi, în continuu. În acelaşi timp, conflicte armate se dezlănţuie în lume. Categoriile cele mai vulnerabile – femeile, copiii, persoanele cu dizabilităţi, cele marginalizate şi cele strămutate – plătesc preţul cel mai mare. Ele sunt şi cele mai expuse riscului de a suferi pierderi devastatoare din cauza COVID-19”, a atenţionat Guterres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here