IICCMER „dezaprobă ferm” validarea ca deputat a lui Francisc Tobă, acuzat de „reprimarea sângeroasă a Revoluției din 1989”

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) „dezaprobă ferm” validarea mandatului de deputat al lui Francisc Tobă, „în ciuda numeroaselor probe care arată implicarea sa în reprimarea sângeroasă a Revoluției de la Sibiu din decembrie 1989”, se arată într-un comunicat al instituției.

Plenul Camerei Deputaţilor a votat miercuri validarea mandatului de deputat al lui Francisc Tobă, cu 155 de voturi „pentru”, 8 voturi „împotrivă” și o abţinere.

IICCMER dezaprobă ferm acest vot transpartinic. Validarea mandatului de deputat al domnului Francisc Tobă, în ciuda numeroaselor probe care atestă implicarea sa în reprimarea Revoluției de la Sibiu, este o ofensă la adresa memoriei miilor de victime din decembrie 1989. IICCMER își reiterează implicarea în investigarea crimelor și abuzurilor comise în perioada 1945-1989. Or, gestul validării ca parlamentar a unei persoane trimise în judecată în dosarul Revoluției este o piedică în derularea corectă a «procesului comunismului»”, transmite IICCMER.

Francisc Tobă a fost ales pe lista AUR ca deputat de Braşov şi a depus jurământul tot miercuri. Biroul permanent al Camerei a aprobat, în urmă cu o săptămână, o cerere a grupului parlamentar al AUR cu privire la invalidarea mandatului lui Francisc Tobă. AUR o propuse ca înlocuitor pe Raluca Maria Borta. În adresa pe care a transmis-o AUR către conducerea Camerei se arată că Tobă nu mai este membru al Alianţei pentru Unirea Românilor, el fiind exclus din formaţiune. Cererea partidului a fost transmisă Comisiei de validare a mandatelor de parlamentar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here