În contractele secrete cu guvernele, de vânzare a vaccinurilor, compania Pfizer a adoptat o poziție dură pentru a obține profit, dezvăluie The Washington Post

Vaccinul dezvoltat de Pfizer si BioNTech s-a dovedit a fi un succes. Primul care a primit autorizația de utilizare în caz de urgență în Statele Unite, serul Pfizer a devenit și cel mai popular din lume, cu 3,5 miliarde de doze vândute. Vânzările s-ar putea însă dubla în 2022, conform previziunilor. Dar proliferarea rapidă a vaccinului, în baza contractelor negociate între companie și guverne, s-a desfășurat în spatele unui văl strict secret, permițând un control public redus al puterii în creștere a companiei Pfizer, chiar dacă cererea crește, pe fondul noilor negocieri pentru una dintre cele mai căutate vaccinuri din lume, dezvăluie The Washington Post.

Un raport publicat, marți, de Public Citizen – un grup de susținere a drepturilor consumatorilor care a obținut acces la o serie de contracte Pfizer scurse, nepublicate – dezvăluie modul în care compania folosește această putere pentru a „schimba riscul și pentru a-și maximiza profiturile”, susține organizația.

Public Citizen a găsit teme comune în cadrul contractelor, inclusiv nu numai secretul, ci și limbajul pentru a bloca donațiile de doze de vaccin Pfizer. Litigiile sunt soluționate în instanțele secrete de arbitraj, Pfizer putând schimba termenii deciziilor cheie, inclusiv datele de livrare și să solicite bunuri publice ca garanție.

Sharon Castillo, un purtător de cuvânt al Pfizer, a spus că clauzele de confidențialitate sunt „standard în contractele comerciale” și „intenționează să contribuie la construirea încrederii între părți, precum și la protejarea informațiilor comerciale confidențiale schimbate în timpul negocierilor și incluse în contractele finale”.

Experții care au analizat termenii contractelor cu guverne străine au sugerat că unele cerințe sunt extreme. În contractele încheiate cu Brazilia, Chile, Columbia și Republica Dominicană, acele state și-au pierdut „imunitatea împotriva confiscării preventive a oricăruia dintre bunurile [lor]”.

Este aproape ca și cum compania ar cere Statelor Unite să pună Marele Canion drept garanție”, a spus Lawrence Gostin, profesor de drept al sănătății publice la Universitatea Georgetown.

Unele cereri contractuale par să fi încetinit lansarea vaccinurilor în diverse țări. Cel puțin două țări au renunțat la negocieri și au criticat public cererile companiei. Cu toate acestea, ambii au ajuns ulterior la înțelegeri cu Pfizer.

Aspecte ale contractelor nu sunt neobișnuite, inclusiv baza pe instanțele de arbitraj și clauze menite să ofere companiilor protecție juridică. Prețul Pfizer pentru vaccinul său, de până la 10 USD per doză în Brazilia, părea a fi mai mic decât prețurile unor concurenți.

Companiile farmaceutice au îngrijorări”, a spus Julia Barnes-Weise, directorul Global Healthcare Innovation Alliance Accelerator. „Una dintre ele este, mai ales pentru un vaccin care nu este încă aprobat, că ar putea fi trași la răspundere pentru orice prejudiciu pe care pare să-l fi provocat acel vaccin.”

*Contracte secrete

Pfizer a oficializat 73 de oferte pentru vaccinul său împotriva coronavirusului. Potrivit Transparency International – un grup de advocacy cu sediul la Londra – doar cinci contracte au fost publicate oficial de guverne, iar acestea cu „restricții semnificative”.

O mare parte din ceea ce se știe despre contractele Pfizer a ieșit la iveală în urma unor scurgeri, deseori prin intermediul jurnaliștilor de la instituții locale sau internaționale, inclusiv Biroul de Jurnalism de Investigație .

Public Citizen a analizat un proiect de acord neredactat între companie și Albania, precum și documente finale, nepublicate, din Brazilia, Columbia, Republica Dominicană, Peru și Comisia Europeană. Documentele publicate de Chile, Statele Unite și Marea Britanie oferă un context suplimentar, deși le lipsesc detalii cheie.

Acestea sunt lucruri de nivel următor”, a spus Tahir Amin, un avocat de proprietate intelectuală care a co-fondat I-Mak, o organizație globală de sănătate nonprofit.

Pfizer a exercitat controlul asupra furnizării de doze de vaccin după semnarea contractelor. Guvernul brazilian a avut interdicție să accepte donații de doze Pfizer sau să facă propriile donații.

Pfizer a inclus, de asemenea, clauze în contractele cu Albania, Brazilia și Columbia prin care ar putea schimba unilateral programul de livrare, în cazul lipsurilor.

În contractele cu Brazilia, Chile, Columbia, Republica Dominicană și Peru, guvernelor li s-a cerut să semneze un document care spune că fiecare „renunță în mod expres și irevocabil la orice drept de imunitate pe care el sau bunurile sale l-ar putea avea sau dobândi în viitor”. Primii patru au fost, de asemenea, obligați să renunțe la imunitatea împotriva confiscării „prevenționale” a bunurilor lor.

*Un gigant opac

Pfizer nu a experimentat același nivel de control public ca Moderna, care a fost acuzată de creșterea prețurilor și întârzierea livrărilor. Firma de analiză Airfinity a prezis săptămâna aceasta că Pfizer va vinde anul viitor un vaccin împotriva coronavirusului în valoare de 54,5 miliarde de dolari, aproape dublul valorii vânzărilor Moderna.

Un oficial dintr-o țară aflată în mijlocul negocierilor cu Pfizer, care nu era autorizat să vorbească pe această temă, a spus că țara a considerat că, cu Pfizer, este dificil de negociat, dar este de încredere în livrarea dozelor de vaccin.

La fel ca și cel al companiei Moderna, vaccinul Pfizer s-a dovedit a fi foarte eficient împotriva variantei Delta a coronavirusului și oferă o imunitate de lungă durată. Din documentele scurse, Pfizer pare să fi oferit prețuri mai mici pentru vaccinul său țărilor mai sărace, care aveau mai puține posibilități.

Condițiile contractuale legate de imunitatea suverană ar fi putut fi o încercare de a acoperi unele riscuri asupra cărora compania are puțin control, inclusiv utilizarea de vaccinuri noi, neaprobate în țările partenere, în care compania are puțină supraveghere asupra depozitării și distribuției. Este posibil ca Pfizer să fi fost îngrijorat de procesele oportuniste, a spus Barnes-Weise.

Unele țări, inclusiv Statele Unite , au legi care oferă despăgubiri producătorilor de vaccinuri, dar majoritatea nu o fac.

Suerie Moon, co-director al centrului global de sănătate la Graduate Institute of International and Development Studies din Geneva, a spus că restricțiile privind donațiile sunt „îngrozitoare” și „contravin obiectivului de a obține vaccinuri cât mai repede posibil pentru cei care au nevoie de ele”.

Castillo a mai spus că Pfizer nu urmărește în prezent acțiuni legale împotriva niciunui guvern legat de vaccinul său împotriva coronavirusului.

Cel puțin două țări care s-au retras inițial din negocierile cu Pfizer au revenit ulterior. În ianuarie, Brazilia a declarat public că Pfizer insistă asupra unor clauze contractuale „nedrepte și abuzive”, invocând clauzele de confidențialitate. La doar câteva luni mai târziu, Brazilia a semnat un contract de un miliard de dolari cu gigantul farma, pentru 100 de milioane de doze. Public Citizen spune că contractul semnat, care a fost dezvăluit ulterior, conținea multe dintre prevederile cărora Brazilia li s-a opus cândva.

Argentina a respins, de asemenea, negocierile timpurii cu Pfizer, fostul ministru al Sănătății al țării declarând public că compania „s-a comportat foarte rău” și făcea cereri care nu respectă legea argentiniană. Țara a acceptat ulterior să cumpere 20 de milioane de doze. Contractul neredactat nu a fost făcut public.

Covax, o inițiativă de partajare a vaccinurilor susținută de Organizația Mondială a Sănătății, a achiziționat doar o cantitate relativ modestă de 40 de milioane de doze direct de la Pfizer, cu rapoarte despre dispute în timpul negocierilor ulterioare. Ulterior, Covax a ajuns la un acord cu Statele Unite pentru ca Washingtonul să cumpere și să redistribuie 500 de milioane de doze Pfizer către țările cu venituri mici, prin intermediul Covax.

În raportul său, Public Citizen a cerut guvernului SUA să-și folosească influența pentru a forța Pfizer să adopte o abordare diferită, inclusiv să solicite companiei să partajeze tehnologia și proprietatea intelectuală, astfel încât alți producători să poată produce vaccinul.

Comunitatea globală nu poate permite corporațiilor farmaceutice să continue să revendice tot profitul”, a spus Rizvi. „Administrația Biden poate șă intervină și să echilibreze lucrurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here