În Rusia lui Putin, consumul de alcool a scăzut cu 43%

113805 25.01.2005 Президент РФ Владимир Путин (справа) и ректор МГУ им. М.В. Ломоносова Виктор Садовничий пробуют традиционный напиток "медовуху" в студенческий праздник "Татьянин день". Сергей Гунеев/РИА Новости

Consumul de alcool din Rusia a scăzut cu 43% în perioada 2003-2016, arată un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Ca o consecință directă, speranța de viață a rușilor a atins noi recorduri: 68 de ani pentru bărbați și 78 de ani pentru femei, în 2018. Imediat după căderea URSS, speranța de viață pentru bărbați era doar 57 de ani.

În anii post-sovietici, OMS chiar a declarat o „criză a mortalității” în Rusia, deoarece jumătate dintre bărbații adulți mureau prematur din cauza consumului de alcool.

O serie de politici guvernamentale au dus la aceste schimbări:

  • creșterea graduală a accizei pentru alcool
  • introducerea unui preț minim pentru vodcă în 2003, preț minim care a crescut de-alungul timpului și care a fost introdus și pentru alte băuturi alcoolice
  • introducerea unui sistem de urmărire în timp real a producției și vânzării de alcool.
  • interzicerea vânzării de alcool pe timp de noapte (după ora 23), la nivel național
  • interzicerea consumului de alcool în spații publice
  • norme stricte privind reclamele la produse alcoolice.

Consumul declarat de alcool (consumul controlat de stat) a scăzut cu 40% iar consumul nedeclarat (alcool produs acasă, fără supraveghere) a scăzut cu 48%, a transmis OMS.

„Aceste rezultate arată că măsuri precum sistemele de monitorizare, creșterea prețurilor și limitarea vânzării ajută la salvarea vieților și scad povara financiară asupra sistemelor de sănătate. Sper că și alte țări din Europa vor adopta politici similare pentru protejarea vieții oamenilor” a spus Carina Ferreira-Borges, manager program Alcool și Droguri Ilicite, în cadrul filialei europene a Organizației Mondiale a Sănătății.

Un grup de economiști ruși au propus crearea unui index economic, raportat șa consumul de alcool făcut în casă, numit „samogon” în rusă. Specialiștii spun că producția și consumul de „samogon” este un indicator al situației economice.

„Pe măsură ce cresc dificultățile economice, oamenii trec de la alcoolul legal scump la produse mai ieftine, pe care le fac singuri sau le cumpără de pe piața neagră. Pe cale de consecință, o creștere a a consumului de alcool făcut în casă sau de contrabandă înseamnă o scădere a veniturilor reale ale cetățenilor.” a spus Alexei Zubets de la Universitatea Financiară de Moscova, potrivit Rossiyskaya Gazeta, un ziar publicat de Guvernul Rusiei.

Milioane de ruși care nu își permit alcool legal consumă alcool medicinal, parfum, frecții, tincturi și alte produse similare. Uneori, chiar și acestea sunt contrafăcute și omoară consumatorii. În orașul Irkuțk, în 2016, zeci de oameni au murit după ce au consumat o loțiune pentru baie contrafăcută, care conținea alcool metilic.

Raport: http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/alcohol-use/news/news/2019/10/alcohol-related-deaths-drop-in-russian-federation-due-to-strict-alcohol-control-measures,-new-report-says

sursă foto: Ria Novosti / Wikimedia Commons

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here