În toiul tensiunilor tot mai mari cu Turcia, Cipru se înarmează cu rachete antiaeriene şi antinavă

Rachetă Exocet

Ciprul, ca reacţie la tensiunile crescânde cu Turcia pe fondul exploatării zăcămintelor de hidrocarburi în Mediterana, a comandat recent rachete antiariene şi rachete antinavă, informează joi AFP, citând o sursă apropiată dosarului.

Armata cipriotă a semnat în decembrie un contract cu fabricantul de rachete european MBDA în valoare de 150 milioane de euro pentru furnizarea de rachete sol-aer Mistral cu rază foarte scurtă de acţiune, potrivit acestei surse, confirmând astfel o informaţie apărută în La Tribune, transmite Agerpres.

MBDA a mai semnat un contract de 90 de milioane de euro cu marina cipriotă pentru furnizarea unor rachete antinavă Exocet, care vor echipa o baterie de coastă.

Contactată de AFP, MBDA nu a dorit să comenteze aceste informaţii.

Context

În ultimele luni, Turcia a trimis nave de foraj în Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Ciprului, în pofida avertismentelor Washingtonului şi ale Uniunii Europene, din care face parte şi Ciprul. În decembrie, Ankara a desfăşurat şi o primă dronă militară în Ciprul de Nord şi, potrivit presei turce, ar intenţiona să construiască acolo o bază navală.

Turcia, care ocupă partea de nord a Ciprului din 1974, intenţionează să se sprijine pe un acord încheiat la sfârşitul lunii noiembrie cu Guvernul naţional libian (GNA) pentru a pune capăt izolării sale în Mediterana de est şi a începe exploatarea de hidrocarburi în zonă.

În faţa revendicărilor Ankarei, Ciprul, Grecia şi Israelul au semnat la începutul lunii ianuarie un acord pentru construirea gazoductului EastMed cu scopul de a pompa gazele extrase în Mediterana orientală spre Grecia prin Cipru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here