Incidentele între soldați americani și ruși, la ordinea zilei în Siria. „Se comportă de parcă ar fi niște taxiuri”

Un recent incident între forţele americane şi blindate ruseşti a fost semnalat pe o autostradă în nord-estul Siriei, când niciuna dintre cele două patrule nu a dorit să dea întâietate celeilalte, notează luni AFP într-o analiză, potrivit Agerpres.

Astfel de incidente au devenit rutină şi ilustrează coabitarea fragilă între trupele americane şi ruse desfăşurate în Siria, ţară aflată în război din 2011, unde conflictul implică numeroase părţi beligerante, susţinute de puteri străine cu interese divergente.

„Vedem o continuă confruntare între forţele americane şi cele ruse, se comportă de parcă ar fi nişte taxiuri” care se iau la întrecere, îşi exprimă regretul Hussein Abdel-Hamid, un sirian de 55 de ani, care a fost blocat timp de o oră în maşină sa în timpul unui astfel de incident pe autostradă.

Soldaţii americani se află pe teritoriul sirian din 2014 în cadrul coaliţiei internaţionale formate pentru a sprijini forţele kurde în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

În ceea ce priveşte armata rusă, ea s-a angajat militar din 2015 de partea regimului preşedintelui Bashar al-Assad, iar trupele sale au fost desfăşurate la sfârşitul anului 2019 în nord-estul Siriei, când Damascul a venit în ajutor forţelor kurde, confruntate cu o ofensivă din partea Turciei.

De atunci, soldaţii ruşi şi americani s-au înfruntat direct în Siria pentru prima oară după decenii. Reporterii AFP în teren au putut vedea cum soldaţi din cele două tabere urmăreau cu binoclul deplasările părţii adverse. Cu regularitate, blindate ale celor două armate se intersectează în timpul misiunilor de patrulare, provocând temeri experţilor cu privire la un derapaj între cele două mari puteri.

Hussein Abdel-Hamid relatează că a fost recent martorul unei astfel de şicanări pe autostrada care leagă localitatea Qamichli de Hassake. „Nu mai ştii pe care drum să mergi, este ca şi cum ai merge dintr-o ţară în alta”, spune el.

Situaţia se datorează în parte şi din cauza deciziilor preşedintelui american Donald Trump.

În octombrie 2019, el a anunţat retragerea trupelor americane din zona de frontieră din nord-estul Siriei, dând practic undă verde ofensivei Turciei împotriva combatanţilor kurzi. Aceştia din urmă, simţindu-se trădaţi de aliatul american, nu au avut de ales decât să ceară ajutorul regimului şi mai ales Moscovei pentru a stopa avansarea pe teren a Ankarei. Washingtonul a anunţat ulterior menţinerea a 500 de soldaţi în acest sector pentru a asigura protecţia puţurilor de petrol deţinute de kurzi.

„Prezenţa comună a Rusiei şi SUA în nord-estul sirian reprezintă o situaţie excepţională’, rezumă Samuel Ramani, doctorand la Universitatea Oxford. Cu toate acestea, ‘riscul unei confruntări majore este foarte limitat”, consideră el, chiar dacă incidentele au fost frecvente în ultimele luni.

La începutul lunii martie, două blindate americane în apropiere de localitatea Tal Tamr au staţionat la aproximativ 50 de metri de o poziţie a regimului, aşteptând să se asigure că o patrulă rusă va părăsi sectorul.

Pe reţelele de socializare, internauţii au difuzat o înregistrare video în care un vehicul blindat rusesc se deplasează cu viteză maximă pentru a depăşi un vehicul american care voia să-i blocheze trecerea, cele două blindate aproape atingându-se.

În februarie, un schimb de focuri a avut loc la trecerea unor vehicule americane în apropierea unui baraj al forţelor regimului sirian. Un sirian a fost ucis atunci.

Ministerul Apărării rus a evocat atunci un „conflict între populaţia locală şi trupele americane”, asigurând că intervenţia soldaţilor ruşi a fost cea care a împiedicat o „escaladare” a violenţelor.

Aceste incidente „arată cât de fragilă este situaţia pe teren”, subliniază Charles Thépaut, cercetător la Institutul din Washington pentru politica în Orientul Apropiat (Washington Institute for Near East Policy).

„Concentrarea de forţe ostile într-o zonă limitată unde toată lumea trebuie să folosească aceleaşi drumuri face ca lucrurile să fie periculoase”, explică el, în pofida mecanismului de „evitare a conflictelor” existent între forţele americane şi ruse. Acest mecanism vizează canale de comunicare al căror obiectiv este de a împiedica eventuale confruntări în zone unde staţionează diferite forţe şi gestionarea diferitelor aparate de zbor în spaţiul aerian al Siriei.

Washingtonul şi Moscova nu doresc o „confruntare directă”, apreciază Thépaut. „Potenţialul de escaladare a incidentelor ar putea fi limitat, cu excepţia cazului în care una dintre părţi doreşte să facă o demonstraţie de putere”, spune el.

Acest risc s-a adeverit în februarie 2018, când aproximativ 100 de combatanţi pro-regim, între care câteva zeci de mercenari ruşi, au fost ucişi în atacuri aeriene de coaliţia internaţională. Washingtonul a asigurat că aceste raiduri au intervenit după o ofensivă împotriva forţelor kurde.

Astăzi, „obiectivul Rusiei” rămâne de a face ca trupele americane să plece din Siria, subliniază Thépaut. Dar de asemenea de a „exercita presiuni” asupra forţelor kurde pentru a „negocia cu regimul”, spune el. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here