INFO RUSIA | Proiectul lui Medvedev, în comă / Baie de ulei / Arcanul / Putin: Justiția se umanizează / Baza de date / Război în 2023 / Kudrin, Yandex

Sursa: TASS
  • Institutul de Știință și Tehnologie Skolkovo – Skoltech – fusese odată proiectul preferat al lui Dmitri Medvedev. Institutul întruchipa visul unei cooperări strânse între Rusia și Occident. Iar acest vis a fost plătit cu generozitate din buget: doar parteneriatul cu celebrul Massachusetts Institute of Technology s-ar fi soldat cu cheltuirea a peste 400 de milioane de dolari în 10 ani, spun sursele Meduza. După izbucnirea războiului, mulți profesori și studenți (străini, dar și ruși) au părăsit Skoltech. Universitate de frunte, aflată în clasamentul mondial, aceasta se află acum sub sancțiunile SUA și, notează Meduza, se pare că doar rectorul mai crede că instituția va „face față” problemelor. Însă realitatea e lipsită de nuanțe: MIT a rupt oficial lungul parteneriat cu Skoltech la două zile după declanșarea războiului și mici alte universități străine nu au vrut să aibă de-a face cu institutul rus. Iar mulți dintre profesori.și cercetători au plecat. Iar studenții… Ei bine, într-o discuție cu Meduza, un student venit în Rusia dintr-o țară africană, își amintește cum, în 2022, colegii săi ruși au plecat brusc de două ori: în februarie – după începerea războiului – și în septembrie – când Putin a anunțat mobilizarea. „Vii la laborator, iar ei nu sunt acolo. Ieri au fost, azi au plecat. Și atunci începi să te gândești: ce fac eu aici?!” Interlocutorul Meduza nu știe ce să facă mai departe: universitățile rusești, inclusiv Institutul de Știință și Tehnologie Skolkovo, au părăsit sistemul Bologna după 24 februarie, iar valoarea diplomei institutului a scăzut. Potrivit unei surse Meduza din Institut, studenții străini de la Skoltech au fost deja opriți de mai multe ori în metroul din Moscova de către poliție și le-au fost verificate telefoanele. Unul dintre străinii care lucrează la Skoltech a declarat, pentru Meduza, că a „șters Facebook și Instagram de pe telefon pentru orice eventualitate” (din moment ce Meta a fost declarată organizație „extremistă” în Rusia) și spune că „situația instabilă din Federația Rusă” îi împedică pe angajații institutului să lucreze.

  • Creșterea producției, prețurile favorabile și scăderea cotei Ucrainei pe piața mondială au contribuit la creșterea exporturilor rusești de ulei de floarea soarelui, scrie Kommersant. Potrivit sursei citate, pe parcursul celor două luni ale sezonului, volumul expedierilor s-a dublat (raportat de la an la an), la aproape 350.000 de tone. Până la sfârșitul sezonului, recordul ar putea fi chiar doborât. Totuși, persistă riscul unei scăderi a cererii din China, mai notează Kommersant.

  • De săptămâna trecută, activiștii pentru drepturile omului au început să primească rapoarte despre raiduri care îi vizează pe tinerii cu vârsta de recrutare, în special la Moscova. Acum poliția, inclusiv anchetatorii penali, iau urma tinerilor și îi duc direct la biroul de înrolare militară, notează Mediazona. Activiștii pentru drepturile omului se tem că în această toamnă birourile militare de înregistrare și înrolare care nu-și pot îndeplini planul de recrutare, nu se vor da în lături la nimic. Conscripția de toamnă în Rusia începe întotdeauna pe 31 octombrie și continuă până de Anul Nou. Dar anul acesta procesul a fost amânat cu o lună din cauza decretării mobilizării parțiale, pe 21 septembrie. Unul dintre cazurile care au atras atenția publică a fost al artistului Daniil Șerșnev. În vârstă de 24 de ani, acesta a fost săltat direct din scara blocului în care locuia cu chirie. Dus întâi la biroul de recrutare și pus să predea lucrurile personale, tânărul a fost dus apoi, împotriva voinței lui, la un centru de „colectare” a militarilor, de pe strada Ugreșski. În final, a ajuns la o unitate militară din Tver, clipă din care a încetat orice comunicare cu familia.

  • În plină campanie de represiune a populației, din cauza opoziției și mai ales a vocilor care se opun războiului din Ucraina, Vladimir Putin a afirmat, la Congresul magistraților, organizat la Kremlin, că justiția din Rusia e pe drumul umanizării, conform relatării Vedomosti.

  • În Rusia, mobilizarea se va relua în decembrie sau la începutul anului viitor, potrivit Statului Major al Ucrainei și unor surse din mass-media ruse. Președintele Vladimir Putin a ordonat crearea unei baze de date digitale unice a persoanelor obligate la satisfacerea serviciului militar, colectarea informațiilor urmând a fi făcută din mai multe zone, inclusiv direcțiile impozite și Fondul de pensii, scrie Novaia Gazeta.Europa. Publicația a calculat totodată ce se va întâmpla dacă războiul din Ucraina continuă în 2023. De pildă, bugetul total pentru război și ocupație ar putea ajunge la 7-8 trilioane de ruble. Apoi, dacă pierderile părții ruse rămân la nivelul actual, în curând nu vor mai rămâne bani la buget pentru a plăti despăgubirile pentru militarii decedați și răniți. Autoritățile vor trebui să reducă cheltuielile pentru programele sociale, să tipărească bani și să crească dramatic datoria publică, spun economiștii.

  • Tot Novaia Gazeta.Europa scrie, după cum aminteam în treacăt și mai sus, că Vladimir Putin a semnat un decret privind crearea unei resurse informaționale de stat care să conțină informațiile necesare actualizării documentelor de înregistrare militară a cetățenilor. Simplu spus, notează Novaia Gazeta.Europa, Putin a dispus crearea unui registru general al rușilor eligibili pentru armată, indicând toate datele posibile despre fiecare persoană. La crearea acestei baze de date vor participa ministerele apărării și dezvoltării digitale ale Federației Ruse, precum și Serviciul Fiscal Federal. În plus, datele despre cetățeni vor trebui furnizate de către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Situațiilor de Urgență, Ministerul Științei, Ministerul Educației, Ministerul Sportului, Serviciul Federal al Penitenciarelor, FSSP, Comisia Electorală Centrală, Fondul de pensii, Garda Rusă și alte autorități.

  • Pe 30 noiembrie, președinta Consiliului Federației, Valentina Matvienko, a confirmat, indirect, transferul lui Alexei Kudrin din funcția de șef al Camerei de Conturi la Yandex. „Sperăm, Alexei Leonidovici, că Consiliul Federației, odată cu trecerea dumneavoastră, va fi mai des în topul Yandex”, a declarat Matvienko, citată de Izvestia.

INFO RUSIA | Băncile, pierderi masive / Din decolonizare în autoizolare / „Dă-mi arma, îl omor” / Nu sunt brațe pentru arme / Cazul Dmitri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here