INFO RUSIA | Putin, singurul spectator / Europa nu va îngheța / Exporturile siderurgice, nerentabile / Școlarii, pregătiți de război

Sursa: Anastasia Iliușina / Kommersant
  • Marți seara, Vladimir Putin a ajuns în Piața Roșie, pentru o vizită rapidă la „muzeul interactiv în aer liber” dedicat istoriei apărării Moscovei, scrie Meduza, citând serviciul de presă al Kremlinului. Președintele rus a făcut turul celor 60 de mostre de echipament militar din ceea ce rușii numesc Marele Război Patriotic, dar, observă Meduza, totul a decurs după ritualul dictatorilor: în timpul vizitei lui Putin, piața a fost izolată, iar președintele a fost însoțit doar de paza personală și câțiva jurnaliști. Și, doar pentru Putin, un cor militar, cocoțat pe platforma unui vagon de marfă, a interpretat melodia sovietică, „Războiul Sfânt” (VIDEO – disponibil în link-ul de mai sus).

  • În ciuda încetării complete a furnizării de gaze prin conducte din Federația Rusă și a scepticismului care a existat pe piață, Germania și-a putut umple depozitele la 99,54% din capacitate, Franța – cu 99,9%, Italia – cu 95,5%, notează Kommersant. La acest lucru a contribuit vremea caldă și, în cazul Germaniei, o reducere serioasă a consumului, în ultimele luni. Potrivit analiștilor, completează Kommersant, cu un asemenea nivel de rezerve, țara va putea trece cu calm prin actualul sezon de iarnă. Cu referire la cazul special al Germaniei, ziarul rusesc mai notează că pe piață existase scepticism cu privire la capacitatea Berlinului de a umple măcar 80-90% din capacități până la începutul lunii noiembrie, în condițiile în care livrările de gaze rusești începuseră să scadă semnificativ în iunie și aproape că s-au oprit la sfârșitul lunii august. Dar Germania și-a redus consumul de gaze cu peste 20% încă din timpul verii și a continuat astfel la începutul toamnei, procedând astfel în principal din cauza creșterii puternice a prețurilor. Cum va traversa totuși Germania întregul sezon rece? Kommersant îl citează în acest sens pe expertul rus Serghei Kondratiev, de la Institutul de Energie și Finanțe: „Cu o mare probabilitate, va putea trece relativ calm prin acest sezon de iarnă, chiar și cu fluctuații notabile în aprovizionarea cu LNG”.

  • Exportul de oțel și minereu de fier este nerentabil pentru aproape toate companiile metalurgice rusești, iar sectorul supraviețuiește pe umerii pieței interne, consideră analiştii de la BCS Global Markets (BCS GM), citați de Kommersant. Situația e întreținută de logistica scumpă și o rublă puternică, iar BCS GM estimează că pentru ca exporturile rusești de oțel către China să atingă pragul rentabilității rubla trebuie să slăbească cu 37%. Analiştii mai spun că investitorii trebuie să acorde atenție la acțiunilor producătorilor de cărbune, deoarece preţurile cărbunelui rămân ridicate, iar exporturile erau deja puternic orientate către Asia și înainte de sancţiunile impuse Rusiei de Occident. Kommersant mai observă faptul că cele mai mari companii siderurgice rusești au încetat să mai publice rezultate financiare intermediare, iar în acest moment nu este clar dacă vor mai fi dezvăluite și situațiile financiare finale pentru 2022.

  • În școlile din Rusia va fi introdus cursul de pregătire militară de bază, a anunțat miercuri ministrul Educației, Serghei Kravțov, citat de Izvestia. Potrivit acestuia, după 1 ianuarie va fi testat, iar de intrat în vigoare va intra odată cu noul an școlar. Anterior, Ministerul Apărării făcuse cunoscut că susține propunerea de pregătire militară de bază în rândul școlarilor și elevilor de școli profesionale. Totodată, șeful de stat major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, afirmase că este necesar să se stabilească un număr fix de ore pentru pregătirea militară de bază, de cel puțin 140 de ore în ultimii doi ani de studiu.

INFO RUSIA | Întârzieri pe ruta chineză a cadourilor / Furia soldaților / Se caută „suveranitate aero” / Economia, gâtuită de mobilizare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here