A murit profesorul Michael Shafir, membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului „Elie Wiesel”

Sursa: Facebook

Profesorul Michael Shafir, membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului „Elie Wiesel”, a murit miercuri, la vârsta de 78 de ani, anunță Agerpres.ro.

„În această dimineaţă prof. univ. emerit Michael Shafir a plecat dintre noi! Om de o cultură incomensurabilă şi cu o vastă activitate academică, implicat întotdeauna în proiecte de înaltă calitate, Michael Shafir a ştiut întotdeauna să creeze noi viziuni prin munca sa”, anunţă Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, într-o postare pe Facebook.

A fost un democrat autentic, a militat pentru combaterea negării Holocaustului şi pentru promovarea memoriei victimelor, iar în calitatea sa de membru al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului a fost unul dintre cei care au luptat pentru valorile democraţiei şi astfel Holocaustul a fost recunoscut oficial prin „Raportul Final” în anul 2005, se arată în postare.

„Activ, cu multe idei bune şi de actualitate, în calitatea sa de membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului „Elie Wiesel” deseori propunea teme academice, care prindeau contur şi aveau o mare priză la publicul interesat”, pecizează sursa citată.

Născut în 4 ianuarie 1944, la Bucureşti, într-o familie de origine evreiască, Michael Shafir a emigrat în Israel, după terminarea liceului, în anul 1961.

Studii de literatură engleză şi istorie la Universitatea Ebraică din Ierusalim, urmate de studii universitare superioare (M.A., doctorat în ştiinţe politice) la aceeaşi universitate, precum şi la London School of Economics.

A fost directorul departamentului de ştiri pentru străinatate la Kol Israel şi lector în ştiinţe politice la Universitatea Tel Aviv.

De asemenea, a fost director-adjunct al Departamentului pentru Cercetarea Opiniei Publice la Radio Europa Liberă, Munchen, preluând apoi direcţia secţiei române a Departamentului de analiză şi cercetare al aceluiaşi post de radio.

Întors în România, Michael Shafir a fost profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here