Apărute ca o alternativă mai prietenoasă cu mediul la pungile convenționale din plastic, pungile compostabile ar contribui la rândul lor la poluarea oceanelor, arată un raport al Comisiei pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale din Parlamentul Marii Britanii.

Milioane de tone de plastic ajung anual în oceane, cu consecințe devastatoare asupra mediului. Pungile compostabile, care pot fi transformate după utilizare în îngrășământ natural, și cele biodegradabile reprezintă soluția găsită de multe companii pentru a reduce consumul de plastic.

Totuși, experții din cadrul Parlamentului britanic spun că aceste materiale nu ajută deloc la ameliorarea problemei, ba chiar dimpotrivă, informează CNN.

Astfel, ele ar putea să înrăutățească poluarea, deoarece, sub impresia că reprezintă o alegere mai corectă, consumatorii ar putea să fie mai neglijenți în legătură cu utilizarea și aruncarea lor. Potrivit organizației de mediu Green Alliance, oamenii sunt mai înclinați să arunce materiale etichetate ca „biodegradabile” în natură. De asemenea, pe fondul lipsei de informare în rândul consumatorilor, dar și a infrastructurii necesare, se poate ajunge la compromiterea procesului de reciclare.

Astfel, un pahar biodegradabil care ajunge în mare este la fel de dăunător pentru viața marină ca un pahar obișnuit din plastic, susțin experții.

Comisia recomandă guvernului britanic să aibă în vedere soluțiile reutilizabile pentru ambalare.

Știm cu toții că poluarea râurilor și a mărilor cu plastic este o problemă majoră. Totuși, înlocuirea plasticului cu alte materiale nu este întotdeauna cea mai bună soluție, deoarece toate materialele au un impact asupra mediului„, consideră Neil Parish, președintele Comisiei de Mediu din Parlamentul britanic.

Potrivit acestuia, trebuie găsite soluții pentru reducerea utilizării ambalajelor de unică folosință.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here