CSM face dreptate judecătorilor acuzați pe nedrept de Inspecția Judiciară, după protestele magistraților

Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat nulitatea acțiunilor disciplinare formulate de Inspecția Judiciară, condusă de judecătorul Lucian Netejoru (foto), în cazul a trei magistrați cunoscuți: Florentina Mirică- fost procuror DNA, în prezent procuror la Parchetul Capitalei, Claudiu Sandu – prim -procuror la Parchetul Tribunalului Brașov și Bogdan Codreanu- procuror la Parchetul Tribunalului Brașov, notează ziare.com.

CSM a admis excepția nulității absolute a rezoluției de exercitare a acțiunii disciplinare. Deciziile Consiliului pot fi contestate la Înalta Curte, potrivit minutei postate pe site-ul CSM.

În esență este vorba despre două acțiuni disciplinare – în prima era vizată Mirică, iar în cealaltă erau vizați Sandu și Codreanu- demarate de Inspecția Judiciară în toamna anului 2019. O perioada în care mai mulți magistrați care protestau public împotriva modificărilor legislative aduse Legilor Justiției sau Codurilor penale s-au trezit cercetați disciplinar de Inspecția Judiciară. Probabil cel mai cunoscut caz este cel al fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, în cazul căreia CSM a respins un număr de trei acțiuni disciplinare, decizii confirmate de Înalta Curte.

L-a amendat pe fostul șef al Secției Speciale

Procurorii Claudiu Sandu și Bogdan Codreanu au protestat față de repetatele imixtiuni ale PSD-ALDE în justiție. Mai mult, Bogdan Codreanu i-a dat o amendă judiciară de 2.500 lui Gheorghe Stan, fostul șef al Secției Speciale, în prezent judecător la CCR, pentru că acesta nu îi comunicase acte dintr-un dosar.

Inspecția Judiciară îl acuză pe Codreanu că, „luând la cunoștință de existența unei plângeri penale adresate SIIJ, ce viza modul de efectuare a urmăririi penale într-un dosar pe care îl intrumenta, nu a înțeles să formuleze o declarație de abținere, efectuând în schimb numeroase demersuri către SIIJ, sub pretextul soluționării dosarului mai sus menționat, în scopul aflării conținutului acesteia”, potrivit unui comunicat de presă, emis în 2019 de Inspecția Judiciară.

În cazul prim-procurorului Claudiu Sandu, Inspecția Judiciară susținea că acesta „a dat girul de legalitate acelor demersuri întreprinse de procurorul cu funcție de execuție, în scopul aflării unor informațîi ce serveau satisfacerii intereselor personale și nu în scopul aflării adevărului în cauza penală aflată în instrumentare și nu a înțeles să formuleze o declarație de abținere de la verificarea rechizitoriului emis în aceeași cauza”.

Iată ce spunea Claudiu Sandu, în ianuarie 2019, într-un interviu pentru Ziare.com – Semnalul de alarmă al unui procuror: E un risc enorm să trăiești în România în momentul de față. S-a trecut linia roșie în justiție! Interviu

*Procurorul care a candidat la șefia DNA

Florentina Mirică a fost șefa Serviciului combatere a corupției în justiție din Direcția Națională Anticorupție (DNA), poziție din care a instrumentat mai multe dosare mediatizate. Unul dintre cele mai cunoscute este cel al fostului vicepremier Gabriel Oprea (referitor la mașină de lux).

Mirică a candidat fără succes la șefia DNA, într-o procedura în care fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, nu a acceptat pe niciunul dintre cei patru candidați înscriși la concurs.

În cazul acțiunii disciplinare anulate, Inspecția Judiciară îi reproșa Florentinei Mirică faptul că ar fi lăsat mai multe dosare în nelucrare, într-o perioada în care procurorul instrumenta dosarul „Fraudelor de la CNAS” și a audiat că martori aproximativ 1.000 de persoane.

Este vorba despre o anchetă în care au fost trimise în judecată 59 de persoane, printre care conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Casei de Asigurări de Sănătate a municipiului București (CASMB) și funcționari din aceste instituții, dar și 31 de firme de îngrijiri medicale.

Anchetă are legătură cu desfășurarea de activități ilicite prin care sume de bani în valoare de peste 20 milioane de lei (4,5 milioane euro) din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) ar fi fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii fictive de îngrijiri medicale la domiciliu.

Printre cei trimiși în judecată se numără:
– Marian Burcea, fost președinte al CNAS,
– Alin-Sergiu Costache, șef al Direcției Generale de Monitorizare Antifraudă din CNAS,
– Ovidiu Munteanu, managerul Direcției Relații Contractuale, ulterior șef al CASMB,
– Lucian Vasile Bară, fost președinte al CASMB,
– Ion Răzvan Geambașu, director executiv al CASMB,
– Ion Ovidiu Mihăescu, managerul Direcției Control din CASMB,
– Nicolae Sergiu Ciobanu, fost consilier al ex-directorului SRI, George Maior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here