Întâlnire secretă cu talibanii, anulată de Trump în ultima clipă

Sursa: Facebook

Preşedintele Donald Trump a anunţat sâmbătă seara că pune capăt ”negocierilor de pace” purtate de un an cu talibanii pentru a contribui la încetarea a 18 ani de conflict în Afganistan, deşi părea că existau şanse de a se ajunge la un acord istoric, relatează duminică AFP, preluată de Agerpres.

Preşedintele Statelor Unite a dezvăluit de asemenea că iniţial urma să se întâlnească duminică la Camp David, ”separat” şi în cel mai mare ”secret” cu preşedintele afgan Ashraf Ghani şi cu ”principalii lideri talibani”. „Aceştia erau în drum spre Statele Unite în această seară”, dar „am anulat imediat întâlnirea”, a precizat el pe Twitter.

”Din păcate, în încercarea de a creşte presiunea”, talibanii ”au recunoscut un atac la Kabul în care au fost ucişi unul dintre marii noştri soldaţi şi alte 11 persoane”, a subliniat Trump, justificându-şi decizia surprinzătoare de ”a opri negocierile de pace”.

Proiectul de acord deja negociat prevede o retragere în etape: într-o primă fază, în primele 135 de zile, armata SUA ar urma să se retragă din cinci baze, iar numărul militarilor să fie redus de la 13.000-14.000 în prezent, la 8.600. Textul ar urma să includă un calendar cu diminuări ulterioare ale efectivelor, dacă vor fi întrunite condiţiile necesare, mai notează Agerpres.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here