Inteligența Artificială este la un pas distanță de-a pune capăt carierelor

Sursa foto: Facebook

Mulți dintre cei care experimentează inteligența artificială generativă ajung la aceleași două concluzii rapide. Prima: Este uimitor, deoarece scrie și raționează mai bine decât mulți dintre colegii mei! A doua: Este terifiant, deoarece scrie și raționează mai bine decât mulți dintre colegii mei! Pentru cei care se agită a existat o singură salvare: IA greșește.

Cât de rău? În mod comic. Oameni care nu ar putea să vină cu o povestire pentru a-și salva viața cer ChatGPT să găsească o recenzie a ultimului lor roman și apoi se bucură când robotul găsește una. Slujba mea este oarecum sigură, cred ei. Dar dacă sunt deștepți, o voce mică ar putea adăuga: Deocamdată.

Această incapacitate de a avea încredere în rezultatele interogărilor (livrate, deși sunt livrate cu ceea ce pare a fi o asigurare supremă) a fost în centrul mai multor discuții de grup la care am participat despre AI și jurnalism. Deocamdată, industria este foarte atentă cu AI. Dar o întrebare evidentă planează în aer: Ce se întâmplă dacă se rezolvă problema? La urma urmei, dacă există un lucru care se aplică tuturor tehnologiilor, cu excepția actualizărilor Microsoft, este că acestea continuă să se îmbunătățească.

Am dus această îngrijorare la ChatGPT, așa cum ar face-o oricine, și am primit acest lucru: „Cred că, pe măsură ce AI continuă să avanseze, vor exista îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea sa de a verifica rezultatele anchetelor. În prezent, sistemele de inteligență artificială (nu pot) verifica în mod independent acuratețea informațiilor pe care le produc. Se așteaptă ca generațiile viitoare să … să facă trimiteri încrucișate de informații, să evalueze sursele și să discearnă între sursele fiabile și cele nesigure.
„Aceste progrese ar putea duce la sisteme de inteligență artificială care … oferă răspunsuri mai precise și mai demne de încredere”, a adăugat acesta. „Tehnici precum algoritmii de verificare a faptelor, integrarea grafurilor de cunoștințe și raționamentul probabilistic ar putea permite sistemelor de inteligență artificială să evalueze mai eficient credibilitatea informațiilor.”

Bineînțeles, „ca model de limbaj natural AI” – de care vă amintește neobosit – robotul nu are nicio agendă dincolo de analiza pură (deși aceasta poate fi o linie fină, după cum poate confirma oricine a scris o „analiză de știri”). Dar detaliul exagerat al ultimei propoziții părea să conțină cu siguranță o urmă de jubilație. Poate o înțepătură în ochiul salariatului țeapăn.

Afirmația este convingătoare – dar, după cum știm, ar putea fi și neadevărată. ChatGPT ar fi putut găsi un articol satiric despre raționamentul probabilistic în Onion. Așadar, l-am consultat pe Elik Eizenberg, un antreprenor în serie de succes cu sediul la Londra, al cărui startup Scroll.AI dezvoltă instrumente relevante pentru această discuție.

„Pe măsură ce ne luptăm cu modul în care să mergem mai departe, încrederea devine o preocupare majoră pentru AI”, a confirmat Elik, care nu neagă faptul că este un om cu opinii. „Pentru jurnaliști și alți creatori de conținut, AI poate fi extraordinară dacă o folosești corect și poate duce la defecțiuni potențial devastatoare dacă este folosită greșit. Sunt de acord că iterațiile viitoare vor aborda acest aspect în moduri profunde.”

Dacă acest lucru este adevărat – dacă devine extrem de probabil ca rezultatul cercetării în domeniul IA să fie solid ca o stâncă și inatacabil – rezultatele vor fi dramatice. Va însemna că vocea mică avea dreptate.

Imaginați-vă un scenariu în care un sistem generativ de inteligență artificială nu numai că produce articole, rapoarte sau conținut de marketing, dar include și note de subsol, hyperlink-uri și referințe pentru a-și susține în mod convingător afirmațiile. Imaginați-vă dacă editorii ar începe să realizeze că șansele de a păcăli AI sau de a primi rezultate false sunt infinitezimale. Mai mici, într-adevăr, decât sabotajul deliberat al unui reporter necinstit, care s-a mai întâmplat pe ici, pe colo, chiar și în zile mai liniștite.

Gândiți-vă la rezultatul dacă părțile interesate cheie ar ajunge la concluzia că, de la articole de știri și comunicate de presă până la campanii de marketing și rapoarte de consultanță, conținutul generat de AI nu s-ar putea distinge de produsul creat de oameni în ceea ce privește acuratețea și credibilitatea.

Ar însemna, practic, că ați putea pune AI să scrie această rubrică în locul meu și nu ar exista niciun motiv în plus pentru a suspecta că este o prostie. Aș putea argumenta că aceasta nu ar conține același grad de umor, „experiență trăită” și je ne sais quoi – dar mă credeți? Sunt un om cu o agendă.

(Sau sunt?)

Ar prevesti consecințe seismice pentru industriile de creare de conținut, cum ar fi jurnalismul, marketingul, publicitatea și serviciile de consultanță strategică – asta s-ar întâmpla.

Întreprinderile aflate în dificultate ar avea de ales între a angaja consultanți de la McKinsey & Company și a petrece luni de zile având de-a face cu escadroane de tineri aroganți și aroganți, sau a încărca profilul companiei, raportul anual, declarația de misiune și datele financiare și a aștepta aproximativ trei secunde. Apoi cereți o modificare și așteptați încă trei secunde. Până când se obținea ceea ce trebuie.

Acesta ar fi punctul de inflexiune care ar putea determina adoptarea pe scară largă a conținutului generat de inteligența artificială, care ar putea, la rândul său, să declanșeze concedieri în masă, schimbări de locuri de muncă și o erodare a rolurilor tradiționale într-o gamă largă de industrii.

Așadar, cât timp mai avem la dispoziție?

OpenAI, creatorul ChatGPT, a renunțat la orice noțiune de precauție de conștiință socială din mesajele sale timpurii și mărșăluiește fără teamă în noapte.

În cadrul unor evenimente recente, a prezentat o serie de evoluții, inclusiv posibilitatea ca fiecare utilizator să își construiască propria versiune personalizată a robotului, pe care o poate chiar vinde într-un magazin de aplicații dedicat. Iar cel mai mediatizat anunț – chiar la fix – se referă la problema verificării. Un nou instrument, numit ChatGPT4 Turbo, se așteaptă să fie „mult mai precis în contexte lungi”, potrivit directorului general Sam Altman, deoarece va putea prelua cantități mai mari de text pentru a fi folosit ca instrucțiuni – de la câteva mii de caractere în prezent până la 300 de pagini de text.

Gestionarea acestei situații va reprezenta o provocare majoră pentru societate. S-ar putea ca, în sfârșit, să se schimbe ideea că luddiștii trebuie ridiculizați. Da, omenirea a ieșit nu doar intactă, ci și mai puternică din revoluția industrială și din automatizarea industriei textile, care i-a speriat pe luddiții inițiali. Dar provocarea cu care se confruntă noii luddiți este de un alt ordin.

Va trebui să găsim modalități utile de a refolosi lucrătorii viitorului și prezentului în funcții și paradigme pe care IA generativă nu le poate reproduce. În mare parte, acest lucru va implica domenii de activitate care se referă la adevărata personalitate, inspirație autentică și strălucire unică. S-ar putea muta o cerere extraordinară către unele tipuri de muncă manuală. Mă tem că și politica și prostituția. Poate și poezia; asta nu este atât de clar.

Jurnaliștii ar putea argumenta că, deși conținutul bazat pe inteligență artificială poate fi rentabil și scalabil, îi lipsesc atingerea umană, rigoarea investigativă și judecata etică care definesc jurnalismul de calitate. Dacă organizațiile media prioritizează conținutul generat de IA în detrimentul reportajelor originale, există riscul unui declin al standardelor jurnalistice și al erodării încrederii publicului. În cele din urmă, acest lucru se va reduce la ceea ce dorește publicul; indicatorii actuali arată că doar o minoritate este dispusă să plătească prețul cel mai mare pentru o calitate adevărată.

În domeniul relațiilor publice și al marketingului, s-ar putea argumenta că, fără creativitate, intuiție și inteligență emoțională umane, comunicările generate de inteligența artificială ar putea să nu reușească să rezoneze cu publicul țintă, subminând eficacitatea eforturilor de marketing și diluând identitățile de marcă. Și în acest caz, dovada va fi găsită pe piață.

O industrie în plină ascensiune ar putea fi reglementarea IA, mai ales dacă noii luddiști câștigă tracțiune politică suficient de repede. Aceștia ar putea susține că este nevoie urgentă nu numai de orientări etice, reglementări și mecanisme de responsabilitate pentru a se asigura că conținutul generat de IA respectă integritatea, protecția consumatorilor și siguranța publică, ci și pentru a limita utilizarea acestuia prin hiperreglementare și impozitare punitivă.

Oricum ar fi, societatea s-ar putea confrunta cu Terminatorul de mandat. În loc ca această problemă să domine discursul, noi ne învârtim în jurul discuțiilor despre Teoria critică a rasei. Deci, iată cum stă treaba: omenirea va primi cam ceea ce merită.

Diferența dintre Rusia și China. Ucraina, terenul pe care Occidentul își poate consolida pregătirea pentru a face față Beijingului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here