Invazia turistică de la Vadu și Corbu, amendată de ARBDD cu 13.000 de lei. Turiștii, acuzați că au provocat un „dezastru”

Inspectorii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) au aplicat la sfârşitul acestei săptămâni amenzi în valoare de 13.000 de lei pentru campare ilegală şi pentru accesul cu maşinile pe plajele de la Vadu şi Corbu. Pe 18 şi 19 iulie pe plajele sălbatice din judeţul Constanţa s-au aflat 20.000 de turişti şi aproximativ 4.000 de autoturisme, transmite News.ro.

ARBDD a transmis luni, printr-un comunicat de presă, că mulţi dintre turiştii care au luat din nou cu asalt plajele sălbatice din zona Vadu-Corbu-Midia, au continuat să încalce legea şi regulile specifice de vizitare a unei zone costiere aflată în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

“Inspectorii ecologi ai ARBDD, în colaborare cu organele de control ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, au continuat acţiunile de monitorizare şi control pe plajele de la Vadu, Corbu şi Midia. Astfel, data de 18 iulie au fost estimaţi pe cele trei plaje aproximativ 13.200 de turişti şi 2.250 de autovehicule, iar în data de 19 iulie au fost estimaţi 6.250 turişti şi 1.670 autovehicule. Pentru contravenţiile constatate au fost aplicate un număr de 50 de sancţiuni, pentru campare ilegală şi pentru accesul cu autovehiculele pe plajă, în valoare totală de 13.000 lei”, se arată în comunicatul ARBDD.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării acuză un ”dezastru” şi a precizat că nimic nu justifică un comportament agresiv faţă de arie naturală protejată.

“Motivaţia dorinţei de petrecere a timpului liber în zone naturale, unde se presupune că distanţarea fizică se poate menţine, nu justifică sub nici o formă un comportament agresiv faţă de o arie naturală protejată, o lipsă de respect pentru cei care veghează la protejarea acestor ultime zone sălbatice costiere din ţara noastră”, a menţionat sursa citată.

Din evaluarea efectuată de reprezentanţii ARBDD, inspectorii au constatat că activitatea intensă de pe plajele sălbatice produce pagube importante habitatelor naturale.

“Zonele pe care sunt parcate autovehiculele sunt habitate Natura 2000 cu o valoare conservativă foarte mare, precum 2110 Dune mobile embrionare şi 2130 Dune fixate de coastă cu vegetaţie erbacee („dune gri”) care necesită o atenţie specială”, a menţionat ARBDD.

Inspectorii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării fac încă o dată apel la turiştii care vin pe aceste plaje neamenajate să respecte regulile privind vizitarea acestor zone.

“Facem încă o dată apel la turiştii ce aleg să vină pe aceste plaje neamenajate din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, să respecte regulile în vigoare cu privire la vizitarea acestor zone, aceste reguli fiind expuse pe panourile din zona plajelor. Reglementările pentru desfăşurarea activităţilor în zonele costiere din rezervaţie, au rolul de a proteja pentru viitor sistemul natural ecologic cu flora şi fauna locală, peisajul şi caracteristicile naturale ale zonei de coastă şi de a menţine pe termen lung statutul favorabil de conservare al habitatelor naturale, situri Natura 2000, precum şi a speciilor de interes conservativ, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, mai precizează comunicatul ARBDD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here