INVESTIGAȚIE | O clinică din Rusia, deținută de oameni din anturajul lui Putin, a tratat în secret mercenari ruși. „Uitați de clinicile noastre”

Mercenari din grupul Wagner

O serie de informații legate de o clinică din Rusia care a tratat în secret mercenari aruncă o nouă lumină asupra teatrelor de război în care Kremlinul operează sub acoperirea firmelor de mercenariat, scrie The Moscow Times, care citează o investigație Reuters.

O clinică din Sankt Petersburg care este condusă și parțial deținută de persoane din anturajul președintelui Vladimir Putin a oferit ajutor medical în secret mercenarilor ruși răniți în străinătate, susțin trei surse cu legături în rândul contractanților militari privați, un angajat al clinicii și evidențele de la registrul comerțului.

Kremlinul a negat constant că ar fi implicat prin companii de mercenariat pe fronturi precum cele din Siria și Libia.

Potrivit legislației ruse, toate unitățile medicale sunt obligate să raporteze leziunile înregistrate ca urmare a participării la lupte armate. Mai mult, legea le interzice cetățenilor ruși să participe la conflictele armate în calitate de mercenari.  

Ton amenințător

Conform Reuters, care citează baza de date SPARK, un agregator al registrelor de afaceri, clinica a fost deschisă în 2010 și este deținută de o mare companie de asigurări, AO Sogaz, condusă de oficiali înalți apropiați Kremlinului și chiar de rude ale lui Vladimir Putin.

Vladislav Baranov, directorul general al clinicii, are relații de afaceri cu fiica cea mare a liderului de la Kremlin, Maria Vorontsova, însă Reuters a precizat că nu deține dovezi privind implicarea acesteia în tratarea mercenarilor.

Contactat telefonic de Reuters, Baranov aproape că i-a amenințat pe jurnaliști: „Uitați de clinicile noastre, acesta este sfatul meu pentru dumneavoastră”.

Rugat să exprime poziția Administrației Prezidențiale pe marginea acestui subiect, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat: „Nu deținem informații”. Iar ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și fiica lui Vladimir Putin au refuzat să comenteze subiectul.

Putinii

Directorul adjunct al clinicii Sogaz este Mihail Putin, fiul unuia dintre verii președintelui rus, potrivit presei locale. Informația a fost confirmată și de Kremlin. Un fiu al altui văr, Mihail Șelomov, deține o participație de 12,5% la Sogaz printr-o companie numită Accept.

Iuri Kovalciuk, un prieten al lui Vladimir Putin, și soția sa dețin și ei un pachet de acțiuni la Sogaz, conform registrelor companiei, subliniază Reuters.

De asemenea, și directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, care a lucrat la primăria din Sankt Petersburg în anii 1990 alături de Vladimir Putin, este implicat în Sogaz – acesta ește președintele consiliului de administrație.

Toate numele menționate nu au răspuns insistențelor jurnaliștilor de a comenta acest subiect.

Grupul Wagner

Cea mai cunoscută firmă de mercenariat rusească ce operează în Orientul Mijlociu (dislocată în Libia și Siria) este Wagner, controlată de oligarhul Evgheni Prigojin, poreclit „bucătarul lui Putin”, implicat în scandalul alegerilor din SUA în 2016.

Potrivit unor diplomaţi, mareşalul Haftar, susţinut de Egipt şi Emiratele Arabe Unite (EAU) în Libia, ar fi primit sprijinul mercenarilor ruşi recent.

La conferința sa anuală de presă, Vladimir Putin a fost întrebat de un jurnalist despre prezența mercenarilor ruși în Libia. „Crezi ce raportează presa occidenatlă? Crezi totul?”, a venit replica președintelui rus.

Reuters precizează că fondatorul grupului Wagner, Dmitri Utkin, nu a putut fi contactat pentru o reacție.

Un alt personaj-cheie din Wagner, Alexander Kuznețov, unul dintre șefii mercenarilor, a declarat însă că a fost în Libia și că rușii „au luptat împotriva terorismului internațional pentru a proteja interesele Moscovei”. Reuters scrie că Kuznețov avea un braț bandajat, dar a refuzat să discute despre rănile sale.

Un fost luptător Wagner care a trecut prin clinică l-a identificat pe Kuznețov într-o poză, precizând că acesta este comandantul unei unități de asalt a grupului de mercenari și că a fost rănit în timpul unei operațiuni în Libia.

Clinica Sogaz oferă servicii luptătorilor Wagner din 2016, potrivit fostului mercenar Wagner, rănit în Siria. Mama unui alt luptător a spus că fiul ei, rănit tot în Siria, a primit și el tratament în clinia Sogaz, adăugând că serviciile medicale au costat 10.000 de dolari.

În ambele cazuri, serviciile medicale au fost gratuite.

Clinicile Sogaz oferă personalului armatei ruse și membrilor Gărzii Naționale asigurare de viață și sănătate, potrivit unei baze de date oficiale a guvernului privind contractele de stat.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here