Prorectorul Universității „Spiru Haret”, reținut de procurorii DIICOT în scandalul examenelor trucate

sursa: Universitatea Spiru Haret / Facebook

Prorectorul Universităţii „Spiru Haret”, Eduard Ionescu, a fost reţinut de procurorii DIICOT, în dosarul în care s-au făcut 76 de percheziţii, alături de cadrul universitar alte cinci persoane fiind reţinute de oamenii legii, conform oficialilor Direcţiei Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată, citați de Mediafax.

Prorectorul Eduard Ionescu urmează să fie dus în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. „În urma audierilor, pentru şase persoane s-a dispus masura reţinerii pentru 24 de ore. Acestea urmează să fie prezentate în faţa magistraţilor cu propunere de arestare preventivă. Printre persoanele reţinute se află şi prorectorul instituţiei de învăţământ”, menţionează reprezentanţii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Ulterior, DIICOT a anunţat că o a şaptea persoană a fost reţinută în acest caz.

Miercuri, anchetatorii au făcut 76 de percheziţii, ancheta vizând, pe lângă prorector, şi trei secretari universitari, un asistent universitar, 30 de studenţi, 15 profesori, trei decani şi prodecani ai unor facultăţi, dar şi doi angajaţi ai universităţii. De asemenea, procurorii fac cercetări şi cu privire la 12 intermediari, care nu au funcţii sau legături directe cu universitatea. Este vorba despre părinţi, soţi sau alte rude ale studenţilor. Conform unui comunicat al DIICOT, verificările se fac pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Braşov, Bistriţa-Năsăud, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Vaslui, Satu Mare, Ialomiţa, Timişoara, Dâmboviţa, Botoşani, Cluj şi Mureş.

Dosarul deschis de procurori vizează destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, în formă continuată, luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, instigare la însuşirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creaţie intelectuală proprie, abuz în serviciu, participaţie improprie la abuz in serviciu, fals intelectual, participaţie improprie la fals intelectual, instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă.

„În fapt s-a constatat că, pe parcursul anului universitar 2018-2019, unul dintre prorectorii instituţiei de învăţământ, împreună cu secretari ai unor facultăţi din cadrul universităţii, angajaţi care aveau acces la grilele de examen, precum şi alte cadre din conducerea universităţii, inclusiv cadre didactice direct implicate în evaluarea finală a studenţilor, au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni de corupţie, infracţiuni de serviciu, falsuri intelectuale, uz de fals, divulgarea de informaţii nepublice, însuşirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creaţie intelectuală proprie”, conform DIICOT.

Detalii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here