Investigații ale Departamentului Educației SUA la universitățile Harvard și Yale pentru finanțări nedeclarate din țări-problemă

The Wall Street Journal (WSJ) a informat că Departamentul (ministerul) Educației a demarat investigații la universitățile Harvard și Yale după ce a descoperit că universități americane evită să raporteze finanțări din țări străine ca Arabia Saudită sau China. Departamentul Educației poate înainta speța la Departamentul Justiției dacă universitățile nu prezintă informațiile cerute, afirmă publicația amintită.

Într-o scrisoare către Harvard trimisă săptămâna trecută, Departamentul Educației cere universității să dezvăluie înregistrările de contracte sau cadouri de la guvernele din Iran, Rusia, Arabia Saudită, China și Qatar. Departamentul a afirmat și că Yale a evitat să divulge cel puțin 375 de milioane de dolari de finanțări străine și contribuții solicitate de la China, Arabia Saudită, Qatar și alte țări.

Departamentul Educației poate înainta speța la Departamentul Justiției dacă universitățile nu prezintă informațiile cerute, afirmă WSJ. Oficiali guvernamentali acuză instituții de studii superioare din SUA că solicită bani de la cetățeni, guverne și companii din străinătate care pot urmări răspândirea de propagandă, conform documentelor la care face referire ziarul.
WSJ mai afirmă că Departamentul Educației descrie școlile drept „întreprinderi multimiliardare și multinaționale utilizând fundații opace, campusuri în străinătate și alte structuri juridice sofisticate pentru a genera venituri”. Conform ziarului, investigațiile departamentului au descoperit că universitățile americane au evitat să raporteze finanțări străine de 6,5 miliarde de dolari.
Știrile despre investigații au apărut după ce un profesor de la Universitatea Harvard și doi cetățeni chinezi au fost puși sub acuzare federală în trei cazuri separate pentru presupuse minciuni către guvernul american privind servicii către guvernul chinez. Autoritățile federale au spus reporterilor că aceste cazuri evidențiază „amenințarea continuă” reprezentată de China, care utilizează „recipienți netradiționali”, ca profesorii și cercetătorii, pentru a fura tehnologii și cercetări americane.
Procurorul federal Andrew Lelling a spus luna trecută într-o conferință de presă că dr. Charles Lieber, 60 de ani, șef al departamentului de chimie și chimie biologică de la Harvard, este acuzat pentru că a ascuns că lucrează cu mai multe organizații din China și a primit sute de mii de dolari de la entități chineze.

Sursa: CNN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here