Ioan Niculae, singurul consumator de gaze din România cu contract direct cu Rusia. Ce acuzații îi aduce directorului Romgaz

Inquam Photos / Octav Ganea

Ioan Niculae, fondatorul și patronul grupului Interagro, acum în insolvență, vorbește, într-un amplu interviu oferit Economia.net, despre planurile pe care le are cu uzinele chimice pe care le deține, despre relația sa cu Gazprom, al cărui client direct este, despre lipsa sprijinului guvernamental și al băncilor pentru oamenii de afaceri români din industrie, și aduce acuze producătorilor de gaze, în special Romgaz, care, deși închide sonde pentru că nu are cine să-i consume gazul, refuză să-l vândă fabricilor sale. De precizat că omul de afaceri a fost anchetat de procurorii DIICOT în dosarul „Gaze ieftine”, alături de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu și mai mulţi foști șefi din Romgaz. Acuzaţia principală se referea la modul în care grupul Interagro a beneficiat de gaze din producţia internă la un preţ subvenţionat. În total, reducerea ilegală fusese estimată la 94 de milioane de dolari.

Cinci din cele șase uzine chimice din grupul Interagro vor fi redeschise în acest an, două au fost deschise deja. Omul de afaceri caută să angajeze circa 4.000 de oameni. Combinatele chimice vor consuma circa 2,7 miliarde de metri cubi de gaze pe an, grupul lui Niculae devenind de departe cel mai mare consumator de gaze din țară.

Gazul consumat este integral rusesc. Ioan Niculae a semnat contract direct cu Gazprom, care poate fi prelungit. Este singurul consumator din România cu contract direct cu gigantul rus. Omul de afaceri acuză că niciun producător român nu vrea să-i vândă gaze, sub nicio formă. Mai mult, acuză producătorii de gaz că nu respectă reglementările ANRE și pun pe bursă mai puțin gaz decât sunt obligate. Cantitățile sunt mici și nu sunt de niciun folos pentru industria românească.

„Am avut o discuție cu directorul general Volintiru (Adrian Constantin Volintiru, directorul general al Romgaz – n.r.), una cu o doamnă din Consiliul de Administrație al Romgaz, ea s-a arătat deschisă, ei asta caută, contracte cu livrare pe termen lung, mai ales pe perioada de vară, când nu există consum de gaze. M-a pus să fac o adresă către Consiliul de Administrație, am făcut-o, după aceea, timp de patru luni nu s-a întâmplat nimic. N-am primit un cuvânt, un telefon, o întrebare de la nimeni. Am ieșit pe piață, că au zis că ANRE a elaborat acel program de tranzacționare (gas release program – n.red.) cu obligație de tranzacționare de 30% și apoi de 40%. Au făcut o șmecherie care numai în România se poate întâmpla – sper că ANRE a rămas românesc și va verifica – au oferit pachete foarte mici, pe care niciun producător industrial din lume, nu doar din România, nu poate merge: 100 MW, 500 MW, și pe ultimele zile, ca să ocolească acea prevedere legală care îi oblige să vândă pe bursă. Li s-a dat și posibilitatea să mute livrările dintr-o lună în altă, și tot mută, din iulie vor muta în august și așa mai departe, deci acea prevedere, bună pentru industria românească, de a fi redeschisă cu prețurile corecte la gaze de astăzi, nu se aplică pentru că cei doi, OMV și Romgaz au găsit această chichiță din lege, sau poate i-a învățat cineva, nu știu. Noi avem pusă pe bursă oferte. De exemplu, cumpărăm 660.000 MWh pe luna iulie. Vom menține și probabil vom crește cantitatea pe august. Sunt convins că nu vom avea nici un răspuns. Nu pot justifica faptul că nu au avut cui să vândă gaz, cererea noastră de ofertă e pe bursă. Noi vrem să cumpărăm 700.000 MWh de gaze pe lună, din România, la prețul minim stabilit de ANRE, ba chiar am oferit și mai mult, 35 de lei. Nu am putut să cumăpărăm nimic, niciun MWh, ca consumator final. Totul se duce la furnizorii de gaz. După aceea, furnizorul vine să-mi vândă mie, dar nu am ce să fac cu acele cantități mici, care mi-ajung două-trei zile. Am nevoie de un contract bilateral, negociat, la prețurile pieței, dar așa nu e permis în România, însă este permis cu furnizorii străini. Ei mi-au oferit această posibilitate”, a explicat omul de afaceri.

„Îmi dau gaz, de câțiva ani de zile numai cu gaz rusesc merg, sunt singurii care mi-au dat această posibilitate, mi-au spus să scriu președintelui Consiliului de Administrație de la Gazprom, am scris, și după două luni am primit gaz. Am așteptat din 5 mai până la jumătatea lunii iunie. Pe 27 iunie, anul trecut, am primit răspuns de la Moscova că pot cumpăra gaz din Federația Rusă la un preț mult mai bun decât îl vindeau ei pe piața europeană”, a adăugat Ioan Niculae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here