Iohannis: Cred că o nouă lege a pensiilor ar fi utilă

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis este de părere că o nouă lege a pensiilor este utilă, însă este o chestiune care nu se va rezolva imediat.

„Cred că o nouă lege a pensiilor ar fi utilă în condițiile în care foarte mulți pensionari și conducători de instituții publice semnalează inegalități și inechități în actuala lege a pensiilor, dar asta este o chestiune care nu se rezolvă nici într-o lună, nici în două. Sunt convins că guvernul Orban va face o analiză seroasă, atentă a chestiunilor și în măsura în care va fi nevoie de o nouă lege, se va discuta la momentul potrivit”, a declarat Klaus Iohannis.

Legea pensiilor, inițiată de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, prevede impozitarea pensiilor între 7.000 și 10.000 de lei cu 30% din sumă. De asemenea, proiectul prevede și taxarea pensiilor mai mari de 10.000 de lei cu 50% din sumă. Senatorii au decis și ca indemnizațiile de peste 7.000 de lei ale șefilor de stat să fie impozitate.

Potrivit actului normativ ar urma să fie impozitate: pensiile de serviciu de la Curtea Constituționale, Curtea de Conturi, ale judecătorilor și procurorilor, personalului auxiliar din instanțe și de la INEC, pensiile funcționarilor publici parlamentari, personalului aeronautic, personalului corpului diplomatic și consular, indemnizațiile pentru limită de vârstă ale senatorilor și deputaților și cele prevăzute de Codul Administrativ, pensiile militare (MApN, MAI și SRI), precum și indemnizațiile foștilor șefi de stat.

În ceea ce privește asumarea răspunderii guvernului Orban pe legea bugetului pentru 2020, Iohannis a declarat că „În condițiile unui guvern puternic minoritar, este evident că asumarea răspunderii este o metodă de legiferare delegată care poate să funcționeze pentru orice tip de lege. Constituția nu face diferențe între mai multe tipuri de legi care ar putea fi sau nu asumate de guvern. Orice lege poate fi prezentată cu asumarea răspunderii guvernului, dar asta este strict o decizie a guvernului și dacă se va face, cu siguranță veți primi această informație de la guvern și nu de la mine.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here