Iohannis: România riscă să piardă 3 miliarde de euro dacă rectificarea aprobată de PSD intră în vigoare, este un scenariu de groază

Sursa: Presidency

Președintele Klaus Iohannis a avertizat, miercuri, că România riscă să piardă fonduri europene în valoare de 3 miliarde de euro dacă rectificarea bugetului în forma adoptată de PSD în Parlament, care prevede majorarea pensiilor cu 40%, va intra în vigoare.

În această variantă, este posibilă și retrogradarea ratingului de țară, ceea ce ar conduce la „un scenariu de groază”, a subliniat șeful statului într-o conferință de presă.

Întrebat dacă România riscă să piardă fonduri europene și să-i fie retrogradat ratingul de țară în cazul în care rectificarea bugetară modificată de PSD în Parlament intră în vigoare, Iohannis a spus că ambele situații sunt posibile.

Din păcate ambele scenarii sunt posibile. Există discuții cu înalți responsabili din Comisie care ne-au spus frac: dacă această rectificare intră în vigoare ni se vor tăia 3 mld euro din fonduri europene pentru că încălcăm mai multe prevederi ale tratatelor”, a răspuns Klaus Iohannis.

În plus, agențiile „cu siguranță” vor retrograda ratingul de țară. „Dați-vă seama ce se întâmplă dacă se blochează miliarde de euro și ratingul de țară e retrogradat. E un scenariu de groază. Oricât ne-am dori aceste creșteri, ele pot fi făcute doar după ce ieșim din această criză economică”, a adăugat el.

Intervenția președintelui vine la o zi după ce plenul Parlamentului a adoptat proiectele privind rectificarea bugetului pe acest an, care includ amendamentul PSD prin care pensiile cresc cu 40% și nu cu 14% cât decisese Guvernul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here