Întâlnire Iohannis – Dodon la ONU. ”Trebuie evitată federalizarea Republicii Moldova”

Klaus Iohannis și Igor Dodon au avut o întrevedere în marja reuniunii ONU de la New York, au confirmat administrațiile prezidențiale de la București și Chișinău.

Palatul Cotroceni a accentuat faptul că a fost o „scurtă întrevedere”.

Președintele român i-a spus omologului său moldovean că, din perspectiva României, singura opțiune care poate aduce prosperitate cetățenilor Republicii Moldova este drumul european. Bucureștiul susține acest parcurs, i-a spus Klaus Iohannis lui Igor Dodon.

Liderul de la Cotroceni a mai subliniat și că patrimoniului comun de istorie, cultură și limbă română ale celor două țări nu pot fi negate și nici instrumentate politic în Republica Moldova.

Menționăm aici că Igor Dodon este unul dintre principalii promotori ai „moldovenismului” și ai „limbii moldovene”, teorii care își au originea în epoca lui Stalin.

sursă: presidency.ro

De asemenea, Klaus Iohannis a spus că federalizarea Republicii Moldova, ca soluție pentru conflictul transnistrean, trebuie evitată, ca și orice altă soluție care îndepărtează Chișinăul de Europa.

sursă: presidency.ro

Igor Dodon a răspuns că nu are în vedere federalizarea țării, ci acordarea unui statul special regiunii transnistrene. De asemenea, a spus că integrarea europeană este o prioritate pentru el, a transmis Administrația Prezidențială de la București.

Igor Dodon a văzut diferit întâlnirea cu Klaus Iohannis. În mesajul postat pe pagina sa de Facebook, președintele moldovean nu a făcut referire nici la Transnistria, nici la federalizare, nici la integrare europeană.

La New York, in cadrul Adunării Generale a ONU am avut o întrevedere cu Președintele României, Klaus Iohannis. În cadrul discuțiilor am parcurs întreaga agendă a relațiilor noastre bilaterale. Am subliniat caracterul strategic al cooperării noastre, menționînd faptul că România este cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova. Am adus mulțumiri conducerii României pentru susținerea Republicii Moldova în domenii de interes major și pentru realizarea mai multor programe și proiecte importante, inclusiv in domeniul economic, social, energetic. În context, am reiterat faptul că relațiile cu statul vecin constituie o prioritate pentru administrația prezidențială.” a scris președintele moldovean.

Image may contain: 2 people, people sitting and suit
sursă: Igor Dodon/Facebook

Igor Dodon a mai postat, pe Facebook, imagini și de la Forumul Politic la Nivel Înalt, panelul „Partnerships for Sustainable Development”, unde delegațiilor României și Rep. Moldova au stat una lânga cealaltă. Președinții ambelor țări au ținut discursuri în cadrul acestei reuniuni.

sursă: Igor Dodon/Facebook

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here