România are cea mai puțin competitivă regiune a UE

Comisia Europeană a a publicat ieri Indicele Competitivității Regionale.  Actualizat la fiecare trei ani,acesta permite regiunilor să monitorizeze și evalueze evoluția lor în timp și în comparație cu alte regiuni.  atât factorii de decizie, cât și cetățenii pot vedea care este punctajul regiunii lor în ceea ce privește inovarea, guvernanța, transportul, infrastructura digitală, sănătatea sau capitalul uman.

Prin sprijinirea regiunilor pentru a-și identifica punctele forte și punctele slabe și prin direcționarea investițiilor publice, indicele poate fi un instrument puternic pentru pregătirea noilor programe, este de părere Comisia Europeană. 


Indexul are în vedere 70 de indicatori diferiți. Rezultatele din 20189 confirmă modelul policentric cu o performanță bună în majoritatea capitalelor și regiunilor cu orașe mari, care beneficiază de efectul de aglomerare al economiilor, de conexiuni bune și de un nivel înalt al capitalului uman. La 10 ani de la criza economică, linia de demarcație dintre nord-vestul și sud-estul UE este în continuare vizibilă. 
Cea mai competitivă regiune în 2019 a fost Stockholm, urmată de Londra și Utrecht, la egalitate pe locul doi.

Cum stă România?

Într-un cuvânt: prost! Dar mai bine ca anul trecut, a arătat studiul Comisiei Europene. .

O regiune din România, regiunea sud-est, este considerată cea mai puțin competitivă din toată Uniunea Europeană, cu un scor de 5,35 din 100. Este vorba de regiunea formată din județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea. 

Stă chiar mai prost decât Guyana Franceză, care a înregistrat un scor de 5,6. 

Tot printre ultimele zece mai găsim încă regiune din Franța, cinci regiuni din Grecia, una din Bulgaria și Melilla, exclava spaniolă din nordul Africii. 

București este un caz special în România, care arată discrepanțele dintre capitală și celelalte regiuni ale țării. Scorul Bucureștiului este de 55,92, de 2,6 ori mai mare decât al următoarei regiuni, Vest, și de 10 ori peste scorul regiunii Sud-Est, cea mai puțin competitivă din România și UE. 

Din punct de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor, regiunea București-Ilfov este pe locul 25 dintre cele 268 de regiuni ale UE. Dar capitala României nu știe să „folosească” banii. Studiul făcut de CE a comparat București-Ilfov cu regiunea Karlsruhe din Germania, care au PIB-uri similare dar indici de competitivitate complet diferite – cel al Karlsruhe este cu 50% mai mare.

Acest lucru se explică, scrie Comisia Europeană, deoarece București performează mai prost decât la capitolele calitatea instituțiilor, stabilitate macroeconomică, sănătate, educație de bază, eficiența pe piața muncii, dotare tehnologică și cât de sofisticat este mediul de afaceri. 
Toate datele pot fi vizualizate pe site-ul Comisiei Europene: 


https://ec.europa.eu/regional_policy/ro/information/maps/regional_competitiveness/

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here