Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a făcut un pas înapoi în războiul declarațiilor românofobe, luni, după întrevederea cu ambasadorul României la Chișinău. Chicu a transmis, printr-un mesaj pe Facebook, că ”a reiterat gratitudinea față de poporul român” și a amintit de ”relațiile prietenești”, amintind de ajutorul primit de autoritățile moldovene din partea Guvernului României, în lupta împotriva pandemiei COVID-19.

Premierul moldovean a declarat că ”ține foarte mult” la parteneriatul strategic dintre Moldova și România și și-a exprimat ”regretul” pentru modul în care a fost interpretat ”un comentariu de pe rețelele de socializare”. Chicu a spus că nu există temei și că a fost o eroare ca mesajul său să fie considerat denigrator:

”Am ținut să-i exprim Domnului Ambasador regretul pentru modul cum a fost interpretat și apreciat unul din comentariile mele pe rețelele de socializare, care (în opinia mea) în mod absolut neîntemeiat și eronat a fost catalogat drept denigrător în adresa României”, a transmis Ion Chicu.

Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a avut vineri o ieșire fără precedent la adresa României, pe care a acuzat-o că e cea mai coruptă țară din Europa. El a continuat cu critici legate de gestiunea coronavirusului și a scris pe Facebook că doar județul Suceava are un număr de infectați cu COVID 19 cât jumate din numărul de bolnavi înregistrați în toată Republica Moldova.

Ministerul de Externe a reacționat dur după ieșirea românofobă a premierului Republicii Moldova, transmițând că premierul a făcut ”declarații publice care denotă un limbaj rudimentar (…) Declarații denigratoare inacceptabile”.

MAE susține că declarațiile lui Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul crizei COVID-19, ”România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil”, se arată în comunicatul oficialilor români.

România a furnizat Republicii Moldova ajutoare de peste 3,5 milioane de euro în echipamente pentru combaterea pandemiei de coronavirus și a trimis o echipa de peste 40 de cadre medicale.

Ambasadorul Republicii Moldova la București a fost convocat de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la sediul MAE. Aurescu a avut o convorbire telefonică și cu omologul său de la Chișinău.

Atacul lui Chicu a venit ca replică la criticile europarlamentarului român Siegfried Mureșan, care acuzase regimul pro-rus de la Chișinău că nu implementează reformele pe care și le-a asumat pentru a primi banii pe care i-a cerut Uniunii Europene și României.

  • Mesajul integral transmis de premierul moldovean Ion Chicu

”Stimați Prieteni!

Astăzi am avut o întrevedere cu Excelența Sa Domnul Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova.

În cadrul discuției am reiterat gratitudinea pe care o avem față de poporul român pentru suportul oferit pe parcursul pandemiei COVID19. Acest suport a fost propus și a venit de la români pentru moldoveni necondiționat, reconfirmând relațiile prietenești dintre oamenii care locuiesc pe ambele maluri ale Prutului.

Am discutat despre consolidarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova și România, cadru de relații la care personal țin foarte mult și doresc să fie aprofundat. Acest parteneriat dintre două state independente și suverane trebuie să se bazeze pe respect reciproc și nu poate admite imixtiuni politice în treburile interne ale unui stat sau altul.

Mi-am exprimat opinia, că acțiunile bazate pe preferințele politice ale exponenților partidelor aflate la putere într-un moment dat la București sau Chișinău, cu atât mai mult aprecierile publice privind nivelul de seriozitate sau performanță a unui guvern sau altuia, nu-și pot avea locul în relațiile și dialogul dintre două țări prietene.

Republica Moldova și România au încă foarte multe de făcut pentru a îmbunătăți viața oamenilor, care trăiesc în aceste două țări. Cred că cele mai mari restanțe în acest sens sunt la capitolul combaterea corupției, flagel care afectează enorm concetățenii mei din ambele țări. Despre amploarea acestui fenomen relatează organizații internaționale de specialitate, ambasadori acreditați în ambele capitale, Uniunea Europeană, etc.

Am ținut să-i exprim Domnului Ambasador regretul pentru modul cum a fost interpretat și apreciat unul din comentariile mele pe rețelele de socializare, care (în opinia mea) în mod absolut neîntemeiat și eronat a fost catalogat drept denigrător în adresa României. Am tot respectul și admirația pentru poporul român, care ca și cetățenii din Republica Moldova merită o viață cu mult mai bună. Totodată, cred că oficialii guvernamentali din ambele state trebuie să se preocupe de soluționarea problemelor în propria țară.

În cadrul întrevederii i-am mulțumit Domnului Ambasador pentru suportul de care Republica Moldova beneficiază din partea României pe dimensiunea integrării europene. Totodată, am subliniat faptul, că raportarea și aprecierea progresului pe agenda de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană se face în strictă concordanță cu mecanismele de raportare agreate la momentul semnării Acordului de Asociere în 2014. Autoritățile Republicii Moldova raportează despre progresele/eșecurile înregistrate pe această agendă exclusiv structurilor europene.

La finalul întrevederii a fost reconfirmată disponibilitatea ambelor state de a aprofunda relațiile bilaterale prietenești pe principii de respect reciproc.

Sănătate tuturor!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here