Ionuț Cristache susține că solicitările de demitere a șefei TVR, Doina Gradea, echivalează cu un act de cenzură

Realizatorul emisiunii ”Romania 9” de la TVR1, Ionuț Cristache, susține că solicitările de demitere a șefei TVR, Doina Gradea, în urma rușinosului program de Revelion echivalează cu un act de cenzură. Cristache este probabil cel mai bine plătit angajat al TVR, având un salariu dublu față de cel a președintelui României.


Cristache a postat pe pagina sa de Facebook o imagine folosită de obicei de propagandiștii anti-mască pentru a-și exprima astfel părerea despre scandalul în care este implicat TVR.

În urmă cu doi ani, șapte membri ai CA al TVR au dezvăluit că Doina Gradea a decis ca Ionuț Cristache să încaseze un salariu de aproximativ 6.000 de euro pe lună, mai mult decât dublu față de cel al președintelui României.

În apărarea Doinei Gradea a sărit și Ion Cristoiu, invitat permanent în emisiunile lui Cristache, fiind și acesta plătit pentru prestațiile de la TVR.

Programul de Revelion al TVR a stârnit mare zarvă într-o anume parte a presei și a politicii. Deputatul Iulian Bulai, din al cărui CV am înțeles că și-a petrecut viața trecînd dintr-o țară într-alta, în funcție de misiuni, a cerut plecarea Doinei Gradea, pe motiv că scheciurile lui Mugur Mihăiescu de la Vacanța Mare au fost o bătaie de joc la adresa Autorităților, în frunte cu Președintele, care s-au jertfit și se jertfesc pentru a ne apăra de Coronavirus.

Grigore Cartianu și-a exprimat indignarea că Klaus Iohannis a fost batjocorit la TVR. Culmea a fost atinsă de Dorina Rusu, o persoană fără alt merit în viață decit acela de a fi fost soția fostului lider PNL, Horia Rusu, pusă cu mîna la CNA de Klaus Iohannis, care ne-a anunțat, ca de obicei, că se autosesizează.

(…) De ce s-au năpustit asupra conducerii TVR cei care alcătuiesc în presă camarila USRPLUS? Pentru că dinspre TVR vine miros de friptură. Dorina Rusu, Grigore Cartianu și alții asemenea lor au așteptat venirea la putere a Coaliției de Centru Dreapta de mai mult de un deceniu. Ei știu că venirea Alor noștri înseamnă trecerea fripturii de la Ei la Noi. Și tot datul din gură în apărarea onoarei lui Klaus Iohannis nu e altceva decit făcutul cu mîna: Nu ne uitați, sintem aici, gata să primim răsplata anilor în care v-am lins în fund.

Dorina Rusu mai mult ca sigur se vrea în locul Doinei Gradea, iar Grigore Cartianu, șef la Știri. E ceva nou în postdecembrism?

Răspunsul îl dă articolul publicat de mine în „Evenimentul zilei” din 9 noiembrie 1996, sub titlul Pițifelnicii au impresia că le-a venit momentul. Eram după alegerile parlamentare din 3 noiembrie 1996, cîștigate de Coaliția de Centru Dreapta și după primul tur al prezidențialelor, care anunțase deja victoria lui Emil Constantinescu la cel de-al doilea. Celor pe care eu îi numeam cu o porecla rămasă celebra pitifelnici le fremătau nările deja la mirosul de friptură care venea de la toate instituțiile statului, după principiul Pleacă ai lor, vin ai noștri”, a scris Cristoiu pe blogul lui.

Deputatul USR PLUS Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, afirmă că TVR1 a avut, de Revelion, „un program plin de bășcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie: mască, vaccin, pericol, protejare, distanțare socială”, el adăugând că va chema în curând la Parlament reprezentanții CNA pentru a oferi un punct de vedere asupra acestei situații.

Mugur Mihăescu „Garcea” și Dan Bittman au fost gazdele Revelionului TVR. „Șterge-m-aș eu cu masca aia undeva!”, a spus Garcea la un moment dat, printre multe alte remarci.

„În ultimele 7 luni, Guvernul României a dat redacțiilor de presă private aproximativ 40 milioane euro pentru a scrie despre măsurile luate împotriva pandemiei. Am contestat constant ineficiența acestei măsuri.

Acum 2 zile, pe banii noștri, TVR1 a avut de revelion un program plin de bășcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie: mască, vaccin, pericol, protejare, distanțare socială. Cu oameni declarați fani ai teoriilor conspirațiilor. Ceva mai contraproductiv nu se putea. Dai tot anul 40 de milioane de euro ca să informezi lumea (ineficient), dar permiți dezinformare pe bani publici la televiziunea publică în plină pandemie. În prime time. De Revelion. Adică sabotezi măsurile de împiedicare a răspândirii bolii. Pe bani mulți”, a scris sâmbăta, pe pagina sa de Facebook, deputatul Iulian Bulai.

El a adăugat că va chema la Parlament reprezentanții Consiliului National al Audiovizualului pentru a oferi un punct de vedere asupra acestei situații.

„Firea, Olguta și Dăncila au plecat. Doina Gradea trebuie să plece din TVR și să ia cu ea și pe partenerii PSD care au mai rămas acolo. Ne întâlnim în sesiune ordinară în februarie și începem curățenia”, a mai afirmat deputatul USR PLUS Iulian Bulai.

O reacție față de programul de la TVR 1 din noaptea de Revelion a avut, sâmbătă, și Dorina Rusu, membru al CNA, care a informat că s-a autosesizat și că emisiunea de la televiziunea publică din noaptea dintre ani va fi analizată într-o ședință a CNA.

„Emisiunile de divertisment trebuie să respecte legislația la fel ca toate celelalte, iar în emisiunea de la TVR nu este vorba doar despre niște glume proaste la adresa autorităților care gestionează criza generată de pandemie, ci despre faptul că televiziunea publică, într-un moment din an în care foarte mulți oameni se uită la televizor, ia în derâdere regulile de protecție anti-coronavirus, ba chiar instigă la nerespectarea lor. Într-o perioadă atât de complicată cum este cea generată de pandemie, televiziunile și posturile de radio trebuie să-și înțeleagă nu numai libertățile, ci și responsabilitățile, iar televiziunea publică este cu atât mai datoare la responsabilitate cu cât este finanțată din bani publici. Dar acesta a fost încă unul dintre momentele deloc rare, din păcate, în care TVR și-a abandonat misiunea publică”, a afirmat Dorina Rusu, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here