Suntem la două trimestre consecutive în care industria a scăzut. Deci din punct de vedere tehnic, industria românească ar fi deja în recesiune. Evoluțiile din industrie sunt foarte influențate cu ceea ce se întâmplă la partenerii noștri comerciali din străinătate. Ceea ce putem vedea destul de clar din grafice este că în România încetinirea este evidentă”, a spus miercuri Ionuț Dumitru la o conferință pe teme economice.

Dealtfel, și industria germană a intrat în recesiune, potrivit unui anunț făcut miercuri. ”Industria germană este în recesiune, iar acest lucru îi afectează și pe furnizorii de servicii care au legături cu industriașii”, a spus miercuri Claus Michelsen, șeful departamentului de prognoză și politici economice din cadrul Institutului German de Cercetări Economice (DIW Berlin)

Consumul rămâne motorul creșterii

Dacă ne uităm la factorii creșterii economice, consumul rămâne motorul acestei creșteri. Partea bună este că de la începutul anului investițiile și-au mai revenit puțin. Exporturile stagnează sau chiar scad. Dacă ne uităm mai atent la investiții o să vedem că am avut o creștere a investițiilor pe componenta de construcții în timp ce componenta de utilaje a scăzut. Deci am putea spune că investițiile cresc mai degrabă în zona speculativă și mai puțin în zona productivă în comparație cu alte state”, a continuat Dumitru.

Industria scade pentru ca am avut o performanță foarte slabă a exporturilor. România pare cea mai corelată cu Germania, deși poate părea contraintuitiv.

Creșterile foarte rapide de salarii neînsoțite de creșteri de productivitate avut un rol important în erodarea exporturilor

Dacă ne uităm la exporturile noastre, vedem că top cinci țări în care exportăm sunt țări cu probleme: Italia, Germania sau Franța.

Deşi a decelerat comparativ cu trimestrul I, creşterea economică a rămas solidă în trimestrul II (1% faţă de T1 şi 4,4% faţă de T2 2018), depăşind aşteptările noastre şi consensul analiştilor economici exprimat în sondajul realizat de Bloomberg. Avansul consumului privat a rămas pe un trend ascendent în trimestrul II, însă dinamica sa a decelerat în ultimele trei trimestre.

Investiţiile au înregistrat un avans neaşteptat de rapid in T2, extinzând tendința ascendentă din cele trei trimestre anterioare. În prima jumătate a anului 2019, lucrările de construcţii noi s-au majorat semnificativ, după contracţia din 2019. Investiţiile în echipamente şi mijloace de transport au avut însă o performanţă modestă în semestrul I.

Majoritatea sectoarelor de activitate au rămas pe un trend ascendent în T2. Construcţiile au înregistrat creşteri solide în ultimele trei trimestre (T4 2018-T2 2019).

Producţia industrială şi numărul salariaţilor în sectorul prelucrător – principala ramură industrială – s-au redus în ultimele trimestre.

Dinamica producţiei industriale a devenit recent negativă în cazul majorităţii sectoarelor de activitate din industria prelucrătoare.

Volumul exporturilor de bunuri a scăzut pe parcursul ultimelor trimestre, pe fondul evoluţiilor adverse de pe pieţele externe.

Perspectivele de creştere economică ale principalilor parteneri comerciali ai României rămân modeste pentru perioada imediat următoare, în contextul unei creşteri economice lente la nivel global.

Decelerarea creşterii economice în 2019-2020 survine pe fondul epuizării potenţialului de creştere a consumului (incertitudine ridicată privind politicile Guvernului) şi a menţinerii unei performanţe slabe a cererii externe.

Foto: Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, participa la sedinta Comisiei de Buget Finante a Camerei Deputatilor, marti, 31 ianuarie 2017. Inquam Photos / George Calin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here