Iranul a sechestrat un petrolier în Golful Oman

Iranul a sechestrat joi în Golful Oman un petrolier care naviga sub pavilion Insulele Marshall, a anunţat marina SUA, care a cerut Teheranului să elibereze nava „imediat”, în timp ce Teheranul a confirmat sechestrarea petrolierului, afirmând însă că acesta a intrat în coliziune cu o ambarcaţiune iraniană, a provocat victime în rândul echipajului şi a încercat să fugă, relatează agenţiile Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

„Petrolierul Advantage Sweet a fost sechestrat de marina Corpului Gardienilor revoluţiei islamice din Iran în timp ce tranzita prin apele internaţionale ale Golfului Oman”, a precizat într-un comunicat Flota a-5-a americană, ce-şi are baza în Bahrein.

„Guvernul iranian trebuie să elibereze imediat” nava, adaugă marina americană, denunţând acţiunile „contrare dreptului internaţional şi care ameninţă securitatea şi stabilitatea regionale”.

Incidentul a survenit joi după-amiază şi nava a transmis un semnal SOS.

Armata iraniană a confirmat sechestrarea petrolierului, afirmând că acesta a lovit o ambarcaţiune iraniană, rănind mai mulţi membri ai echipajului, din care doi sunt daţi dispăruţi, şi a încercat să fugă.

„Un petrolier sub pavilion Insulele Marshall a fost sechestrat de forţele navale ale armatei în Golful Persic după ce a intrat în coliziune cu o ambarcaţiune iraniană în Golful Oman şi a încercat să fugă”, se arată într-o declaraţie a armatei iraniene difuzată de presa de stat de la Teheran.

„Doi membri ai echipajului ambarcaţiunii (iraniene) sunt daţi dispăruţi şi mai mulţi alţii sunt răniţi în urma coliziunii”, mai menţionează aceeaşi declaraţie.

Statele Unite denunţă cu regularitate acţiunile Teheranului în acel spaţiu maritim cu o importanţă strategică deosebită, care conectează marii exportatori de petrol din Golf de piaţa mondială.

Iranul a sechestrat „ilegal” în ultimii ani cel puţin cinci nave comerciale în Orientul Mijlociu, potrivit Washingtonului.

În 2021, un petrolier aparţinând unei companii a miliardarului israelian Eyal Ofer a fost ţinta unui atac cu dronă în Marea Arabiei. Doi membri ai echipajului, un român şi un britanic, au fost ucişi în atacul pe care SUA şi Marea Britanie l-au atribuit Iranului.

Potrivit unor responsabili americani şi din Orientul Mijlociu, Israelul a atacat la rândul său de la sfârşitul anului 2019, folosind în special mine subacvatice, mai multe nave care se îndreptau spre Siria şi care transportau cele mai multe dintre ele petrol iranian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here