Iranul şi-a dezvoltat stocul de uraniu îmbogăţit cu mult peste limita stabilită prin acordul nuclear din 2015 cu marile puteri şi nu permite accesul inspectorilor la două complexe suspecte, a transmis marţi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), informează Agerpres.

Stocul de uraniu îmbogăţit al Iranului a ajuns la 1.020,9 kilograme, de cinci ori mai mult decât cantitatea permisă de acord, a precizat AIEA în raportul său trimestrial, consultat de DPA.

Deşi a fost trecut pragul psihologic de o tonă, această cantitate este încă doar a zecea parte din stocul pe care îl deţinea Teheranul înainte de intrarea în vigoare a aşa-numitului Plan de Acţiune Comprehensiv Comun.

Scopul înţelegerii era de a limita îmbogăţirea uraniului de către Teheran, deoarece acest proces poate fi folosit pentru a purifica material pentru o utilizare ulterioară în armele nucleare.

Într-un raport separat, citat de DPA şi Reuters, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a spus că Iranul nu a răspuns la întrebările despre posibile activităţi nucleare nedeclarate la trei complexe şi că inspectorii AIEA nu au primit acceptul de a efectua vizite la două dintre ele în ianuarie.

„Directorul general cere Iranului să coopereze imediat pe deplin cu agenţia, inclusiv prin oferirea de acces la complexe”, se arată în raport.

Anul trecut, Iranul a început să încalce mai multe dintre prevederile acordului nuclear, după ce SUA s-au retras din această înţelegere şi a reintrodus sancţiuni economice împotriva Teheranului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here